En beskeden mand der ragede op

Erhvervsmanden og mæcenen Tage Sørensen, der døde 17. maj, har betydet rigtig meget for sit elskede Fanø. Læs her et interview fra november i vores søsteravis Hjerting Posten i anledning af hans 100 års fødselsdag.

PROFILEN – Den 5. december oprinder en 100 års fødselsdag, hvor hele Esbjerg-området har mange gode grunde til at kippe med flaget.

Det lokale erhvervslivs grand old man, kultur- og sportsmæcenen Tage Sørensen, runder århundredet i fin form, og hans betydning for området kan næppe overvurderes.

Han har stået fadder til Viking Life Saving-Equipment med hovedsæde i Sædding, der er vokset til en global koncern med knap 2.000 medarbejdere og en omsætning på 1,7 mia. kr.

Han var manden bag Vestfrost og førte med sikker hånd familiekoncernen Claus Sørensen A/S videre efter sin far og ind i fremtiden. Genfødslen af EfB hører også til hans meritter.

Han har været med længe, men sørger for stadig at holde sig i gang.

DSC_9527

”Jeg har det ganske udmærket trods min fremskredne alder. Men det er jo sådan, når man bliver så gammel, at der vil være nogle skavanker. Jeg ser f.eks. dårligt, så jeg kan ikke længere se fodbold på stadion, og jeg kan heller ikke læse en avis,” siger Tage Sørensen, der også bruger stok, men holder sig godt i gang på en motionscykel i hjemmet.

 

Kan lide at følge med

Hvad render man ellers rundt og laver som 100-årig?

”Det er både det ene og det andet, og det er jo ikke længe siden, at jeg sluttede med at komme på kontoret dagligt. Jeg var over 95, inden jeg sluttede af, men nu var tiden kommet til, at jeg ikke skulle komme og blande mig. Det er jo sådan set rart nok. Men en ting, der er meget væsentligt for mig er at følge med i vores virksomheder, hvor jeg selv har tilført det meste – det går jeg meget op i. Det var jo mig, der oprettede Viking, og Vestfrost var jeg med til at oprette tre år senere,” påpeger Tage Sørensen, der stoppede som bestyrelsesformand for de forskellige selskaber i 2010.

Hvordan var det at give slip?

”Jeg følger det jo på sidelinjen, hvor jeg får regnskaber og rapporter – jeg får det hele. De ved godt rundt omkring, at jeg gerne vil være med i det – og give et godt tråd, hvis det skal være. Men generelt har vi jo ikke mærket noget til kriser i vores selskaber. Vi har sådan set aldrig rigtigt afskediget nogen. Det er et begreb, vi ikke kender,” fremhæver han stolt.

Hvad er opskriften på et langt liv?

”Der er i hvert fald et par ting, der er ret væsentlige, og som jeg har rettet mig efter: Hvis man vil have et langt liv, skal man ikke ryge. Jeg har røget noget som yngre, men jeg havde noget med halsen og det holdt op, så snart jeg stoppede,” lyder det fra manden, hvor hverken stemme eller udseende sladrer om 100 års drift.

”Sprut er heller ikke gavnligt, og jeg har nydt så lidt af det, at det ikke er værd at snakke om. Jeg har ikke engang taget et glas til måltidet. Man siger jo ellers at et enkelt glas skader ikke, og det passer nok, men jeg har det bedst uden,” siger Tage Sørensen.

Han vil ikke betegne sig selv som asket, men fremhæver også moderat indtag af kød som en del af opskriften.

 

Still going strong

”Jeg lever næsten som vegetar, og i mine unge dage var jeg også fuldblodsvegetar i tre år. Og det passer med, at Fru Østergaard kan lide det samme,” siger han med henvisning til sin private hjemmehjælp, Lene Østergaard.

Hun tager sig af hjemmet og madlavningen sammen med en weekendafløser, og de samme to damer passede hustruen Alice, indtil hun gik bort i 2012.

Tage Sørensen er still going strong, selvom han blev født i året, hvor kvinder fik stemmeret. Hvor Zeppelinere hærgede luftrummet under Første Verdenskrig. Og hvor den gamle Lillebæltsbro først skulle åbne 20 år senere.

Hvis du synes, verden kører hurtigt, så tænk på hvor meget en 100-årig har set gennem tiderne.

Hvordan føles det at have levet længe og blive så gammel?

”Sjovt, du spørger, for jeg har af og til tænkt på det. Når man så gamle mennesker, tænkte man jo, at hele deres tankemåde og deres måde at opfatte tilværelsen på kunne opfattes som noget negativt. Men der må jeg sige – og jeg vægrer mig sådan set ved at sige det – at jeg føler mig ikke gammel. Min mentalitet svarer nogenlunde til den, som den altid har været. Der er ikke sket nogen stor forandring.”

 

Et godt eksempel

Hvordan holder man sindet frisk og åbent på den måde?

”Man skal selvfølgelig have interesser. Det betyder meget for mig at følge med i erhvervslivet. Når man har virksomheder, man følger med i og interesserer sig for, betyder det jo også, at man interesserer sig for erhvervslivet generelt, i Danmark og internationalt. Og så har man jo fået en ret stor familie efterhånden, og det er jo uhyre væsentligt at følge med i, hvordan det går. Lige inden du kom, havde jeg f.eks. en samtale med min dattersøn Kristoffer (Kristensen, red.), og vi har altid noget at snakke om.”

Mange af dine børn og børnebørn er aktive i erhvervslivet – hvilke værdier har du givet videre til dem?

”Jae – det er jo et ret stort emne… Jeg har jo ikke holdt foredrag for dem, men de har kunnet se, hvad jeg selv gjorde. Det vigtigste er at vise eksemplet. Jeg har ikke haft behov for at holde de store forelæsninger.”

 

Præget af spejderånd

Har du nogle gode råd til ungdommen generelt i dag?

”Jaee – jeg synes, man skal leve et sundt liv og for enhver pris undgå drikkeri. Og så skal man selvfølgelig uddanne sig, så man kan yde en indsats som voksen. En sund levevis og en uddannelse – det er to gode råd, jeg kan give,” lyder det med den spejderånd, der har præget ham dybt.

”Spejderbevægelsen har betydet rigtig meget for mig. I mine unge år var der jo ikke det, jeg ikke kunne klare,” siger Tage Sørensen, der bl.a. har præsteret at cykle hjem fra en spejderlejr i England. En anden gang tog han cyklen til verdensudstilling i Paris sammen med sin forlovede.

Hvad er dine egne værdier som erhvervsmand?

”Som erhvervsmand må man jo udvise en vis kreativitet. Man må se, hvor der er muligheder for at lave noget. Og så gælder det om at vise vejen som leder. Samt ikke mindst at finde de rette medarbejdere – det er en meget væsentlig ting for en erhvervsmand. I både Vestfost og Viking har vi f.eks. overordentligt dygtige ledere i Jens Damgaard og Henrik Uhd Christensen. Begge er udvalgt af mig personligt.”

Hvad er din største succes i erhvervslivet?

”Det er Viking,” lyder svaret prompte.

”Viking har udviklet sig til et verdensomspændende firma med næsten to milliarder i omsætning, 2.000 medarbejdere og ventes fortsat at vokse betydeligt. Servicedelen får en stigende rolle i fremtiden, og fra begyndelsen var vi klar over, at her var muligheder.”

Koncern diagram

Klik på grafikken for at se den i fuld størrelse.

 

Æres den, der æres bør

Ingen tvivl om, at Tage Sørensen er pavestolt over juvelen Viking. Personligt ejer han ifølge CVR-registret mellem 10 og 15 pct. af virksomheden, mens Alice og Tage Sørensens fond ejer mellem 5 og 10 pct. Mentalt føler han endnu større ejerskab, og det kom offentligt til udtryk i august.

I et læserbrev i JV påviste han en fejl i en tidligere udgivet, lokalhistorisk bog, der hævdede, at hans far Claus Sørensen i sin tid etablerede Viking.

”Det lå mig meget på sinde, for jeg syntes, det var topmålet af urimelighed,” fortæller Tage Sørensen, som rettelig var den, der fik den konkursramte Nordisk Gummibådsfabrik oven vande igen.

”Jeg gik til min far, og til min store forbavselse ville han ikke tegne en eneste aktie. Han mente, at redningsbåde skulle være af metal. Så jeg besluttede at gøre det selv og fik en meget dygtig leder, min spejderkammerat Jens Bjerre-Madsen.”

Hvorfor var det så vigtigt for dig at sætte det på plads?

”Jeg ser sådan på det, at Viking virkelig er noget, der betyder noget for Esbjerg på alle måder. Det er jo en virksomhed, der tales om ude i byen og en god arbejdsplads. Den ære, der er forbundet med at være grundlægger, synes jeg skule placeres det rette sted – især fordi min far slet ikke ville være med,” påpeger Tage Sørensen

”Og især fordi jeg sørgede for, at Claus Sørensen fik hele 67 pct. af Viking. Det kunne jo sælges for et stort milliardbeløb, for mange kapitalfonde har jo prøvet at liste det ud af os.”

 

Viste sine egne evner

Føler du, at du ikke har fået anerkendelse nok i forhold til din far?

”Nej, det føler jeg slet ikke. Der er slet ikke tale om at stå i skyggen,” lyder det nøgternt fra Tage Sørensen, hvis far i 1946 bad ham komme hjem fra København og træde ind i familiens forretninger. På det tidspunkt var han blevet uddannet cand.polit og arbejdede i Københavns Almennyttige Boligselskab.

”Da jeg kom hjem, sagde min far: Jeg regner jo også med, at du selv kan lave noget! Og så sagde jeg: Det skal jeg nok. Og det var jo meget spændende, hvordan jeg skulle klare den overfor min far,” husker Sørensen Junior.

Han fik bl.a. familievirksomheden ind i nyt, uopdyrket forretningsområde for dybfrosne bær og grøntsager til detailhandelen, hvor han så de nye muligheder.

Du fik vist din far, at du kunne selv?

”Det gjorde jeg da i høj grad. Og Vestfrost og Viking havde min far intet med at gøre.”

Hvordan var dit forhold til ham?

”Det var så godt, som man overhovedet kan forestille sig. Vi arbejdede sammen i 30 år, indtil han døde i 1976. Der var aldrig et ondt ord i mellem os, og jeg var med i driften af frysehuse og hele molevitten. Jeg satte mine forældre enormt højt.”

Hans far blev anbefalet at overdrage virksomhederne til en fond for at undgå opsplitning og stridigheder i familien. Sønnen gjorde siden det samme, og derfor er der nu to familiefonde med nøjagtig samme formålsparagraf: Forvaltning af formuen samt uddeling til stifternes slægtning og til almennyttige formål, herunder formål med tilknytning til dansk fiskeri.

Fondene kan takkes for mange gavmilde donationer til kunst og kultur, herunder også til sport og ikke mindst genfødslen af EfB på eliteplan.

 

Skør med EfB

”Sidst i 90-erne var EfB på vej ned i 2. division, og jeg sagde til mig selv, at det var helt absurd. Så jeg skrev et brev til Søtrup, at det kunne vi ikke være bekendt. Det gamle flagskib fra 1924 fortjente bedre, og det var en vigtig ting for en by. Jeg skrev, at jeg ville komme med 10 mio. kr. og bad borgmesteren om at finde et par firmaer mere, der kunne skyde penge i en professionel organisation. IAT gik med sammen med Hoffmann fra Arovit, og så gik det bare derudaf.”

Det var vel en investering med følelserne?

”Jeg er lidt skør med EfB. Ikke med fodbold i almindelighed – det interesserer mig ikke, hvad de andre laver, men Efb går jeg meget op i. Det er svært at forklare. Men jeg kan godt lide at se dem føre sig frem,” lyder forsøget på forklaring.

 

Spiller flygel hver dag

Tage Sørensen stod altid op på stadion ved siden af det ene mål, men nu, hvor synet er dårligt, nøjes han med at følge kampene i fjernsynet. Og ellers går dagene med at følge levende med i omverdenen.

”Når man er så gammel og bor alene, kan tiden jo godt være lang. Men jeg har nogle ting, jeg følger med i f.eks. Finans på TV2 News. Jeg er i den heldige situation, at jeg har en forholdsvis stor formue i børsnoterede virksomheder, så det interesser mig meget. Og så spiller jeg på flygel hver dag,” fortæller han og giver på opfordring et par numre.

 

Tage Sørensen DSC_9534As Times Goes By

Smukt, melodiøst og perfekt ud til fingerspidserne. ’Should Old Acquaintance Be Forgot’ samt –selvfølgelig – ’As Time Goes By’ toner ud i stuerne på Baldursgade i Esbjerg.

Et hjem med klaver og en nydelig, men slående normal villa for en mand med pondus på bankbogen.

”Det har aldrig interesseret mig at føre mig frem på den måde med store beboelser og dyre biler,” lyder det fra asketen.

Han tillod sig dog et stort vindue – en kopi fra sommerhusetpå Fanø – der vender ud mod haven.

”Jeg kan altså ikke fordrage små vinduer – jeg kan godt lide at have lidt udsyn til verden.”

Næste fondsgave bliver en stor granitskulptur til den nye Esbjerg Strand. En seks meter sejlbåd i granit, som indvies på Tage Sørensens runde dag den 5. december.

”Tanken var sådan set kun at lave en ting, som ville se godt ud. Den kommer jo ikke til at måle sig med de Fire Hvide Mænd, som jeg også stod bag i sin tid,” siger manden, som nu sætter endnu et stort fodaftryk i Esbjerg.

Hvad har du ellers af fremtidsplaner – vil du stadig være lige aktiv?

”Jeg vil interessere mig for dét, der er etableret, holde mig underrettet og følge min store familie,” lyder fra Tage Sørensen, der ikke har andre planer.

”Dét, jeg vågner op til hver dag, er fuldt tilstrækkeligt. Esbjergs udvikling, virksomhederne og familien – det interesserer mig alt sammen. Og jeg bliver heldigvis rost for at være forholdsvis frisk i knolden trods de mange år, ha-ha…”

 

Fanø Kunstmuseum fik store donationer

Uden Tage Sørensen ingen Fanø Kunstmuseum – det havde i hvert fald ikke været, hvad det er i dag, lød det fra museets formand Birgitte Schack Rasmussen i anledning af mæcens død.

Gennem årene har han skænket mere end 100 kunstværker til museet.Udover dét har han også sørget for, at økonomien hang sammen i projekter med både renoveringer og nybygning.

 

Interview fra november!

Dette interview blev oprindeligt bragt i Hjerting Posten 21. november 2015 op til Tage Sørensens 100 års fødselsdag.

 

Relaterede artikler

Top