Der hviskes og tiskes i krattet

Krumknivgræshoppen er denne gang observeret af Peter Tronbak. Den blev først set i 2018. Fotoet her er dog fra Fanø Naturs arkiv.

Hent artiklen som PDF her

I september er dyrene ved at forberede sig til vinteren. Særligt insekterne har travlt. Deres føde et stort set fraværende om vinteren. Nogle skal skaffe sig ly, så de kan sidde lunt gennem vinteren. Andre kommer igennem vinteren i en puppe, mens de forvandler sig fra larve til voksent insekt. Puppen skal spindes. Og så er den nogle, som klarer sig gennem vinteren som æg. De skal have fundet sig en mage og så skal der lægges æg.

Synger for at få kontakt
Blandt de sidste hører krumknivgræshoppen – en forholdsvis ukendt græshoppe på Fanø, men forleden dukkede den op hos sommerhusejer Peter Tronbak. Han kontaktede Fanø Posten med sit fund.
Krumknivgræshoppen hvisker og tisker lige nu i krattet. I modsætning til andre græshopper kan både hannen og hunnen ’synge’. Lige nu synger de af karsken bælg i et meget højt toneleje for at finde hinanden.
Når det er klaret, lægger hunnen æg med sin flade og skarpe krumkniv, som hun trykker ind i barkrevner og sprækker på andre plantedele. Der overvintrer æggene, og i maj bliver de til små unger, som fra starten ligner de voksne, bortset fra at de ikke er større end små myrer. De er elegante med deres lange følehorn og fine prikker. Nymferne bliver voksne i løbet af par måneder.
Krumknivgræshoppen breder sig for tiden i Danmark. Den er kommet med klimaændringerne. Men fordi den ikke kan flyve som andre græshopper, og fordi dens sang er i et meget højt toneleje, opdager vi den sjældent. Den lever i lavt krat, hvor den kravler rundt med sine lange ben. Dens fætter, stor grøn løvgræshoppe, ser vi mere. Den kan flyve.

Tekst og foto: Søren Vinding

Relaterede artikler

Top