De kom surfer til undsætning

Livredderne på stranden på Fanø klarede både mindre og større opgaver i sommerens løb

LIVREDDERSÆSONEN – Livredderne på Rindby Strand slap i år for at skulle ud at hjælpe badegæster, der var i livsfare. Men de havde nok at se til alligevel.
Trygfondens Kystlivredning, der driver livredningstjenesten, har netop opgjort sæsonen, der begyndte samtidig med skolernes sommerferie den 28. juni og sluttede 21. august. På Fanø havde livredderne ingen livreddende aktioner i år. De havde 30 førstehjælpsaktioner, hvor de hjalp folk, der havde småskader som snitsår eller var blevet brændt af en brandmand. De havde 1.081 såkaldt oplysende aktioner, hvor de for eksempel gav baderåd. Og endelig havde de 66 forebyggende aktioner, hvor de var ude i vandet for blandt andet at advare badende om at tage luftmadrasser med ud ved fralandsvind.

Kitesurfer i nød
”Fanø er en af de strande, hvor livredderne har noget at lave, fordi der er så mange mennesker og også mange med drager og badeudstyr,” siger Michael Iwersen, der er uddannelsesleder i Trygfondens Kystlivredning.
De to livreddere, 28-årige Christoffer Juul-Nielsen og 22-årige Maja Hjuler, var ude i en af de forebyggende aktioner lørdag den 3. august. Da kom to tyske turister op til dem og fortalte, at der nede ved buggyområdet midt på øen havde ligget en kitesurfer i vandet i en halv times tid. Han var faldet af sit surfbræt og kunne ikke selv få fat i det igen. Livredderne satte deres gummibåd i vandet og sejlede de par kilometer, der var ned til, hvor den tyske surfer lå. De fik fat på hans surfbræt og kastede det over til ham.
”Så spurgte vi, om der ellers var noget, vi kunne hjælpe med. Men han takkede bare, spændte boardet på og fortsatte med at surfe,” fortæller Christoffer Juul-Nielsen om den situation, der var den mest dramatiske, han havde oplevet i år.

Sommerjob
Han, Maja Hjuler og en tredje livredder, der havde fri den dag, vi mødte de to andre på stranden, havde vagten på Fanø i uge 31. Igennem sæsonen skifter livredderne strand hver uge, så de kommer rundt i det meste af landet. Mange af dem er studerende, der har livredderjobbet som sommerferiejob. Christoffer Juul-Nielsen læser til daglig medicin på SDU i Odense, og Maja Hjuler læser fysik og nanoteknologi på DTU i Lyngby. Dagen efter, vi talte med dem, skulle hun videre til Løkken i Nordjylland, mens han skulle til Gudmindrup i Odsherred på Sjælland.

Tekst og foto: Keld Nissen

Relaterede artikler

Top