Da mørke skyer trak sig sammen over sparekassen

KASSEKAMP – Mørke skyer trak sig for kort tid sammen over Fanø Sparekasse. Dér ligger den ellers, så idyllisk og malerisk, på Tinghustorvet i Nordby – med udsigt til skulpturen ’Samtale’, der er købt og betalt af Spare- og Laanekassen selv i 1994.

Samtale er dog tilsyneladende ikke det, der har præget hverdagen i sparekassens lokaler.

Længere tids hvisken og tisken i gader og gyder om direktør Henning Balles voldsomme temperament og kompromisløse ledelsesstil med opsigelser, sygemeldte og grædende medarbejdere til følge, brød ud i lys lue, da seks medlemmer af repræsentantskabet krævede – om ikke Henning Balles hoved på et fad – så dog hans øjeblikkelige afgang.
Den fik de ikke. De fik et ekstraordinært møde i repræsentantskabet, hvor bestyrelsen bakkede op om sin direktør, og hvor formuleringen af dagsordenen var ændret fra et handle om en fyring til at handle om tillid til bestyrelsen.
”Et repræsentantskab kan ikke ansætte eller afsætte en direktør. Det kan kun bestyrelsen. Derfor er formuleringen ændret – ellers ville den være ulovlig”, oplyste advokat Bo Holse på mødet.
Han var hidkaldt helt fra Aarhus for at sikre lov og orden i de timer, hvor et verbalt stormvejr af beskyldninger mod Henning Balle rasede hen over mødebordet på Restaurant Ambassaden, hvor det ekstraordinære møde blev holdt.

Sådan blev   det.

Som mødet skred frem, stod det mere og mere klart, at bestyrelsen – i ophøjet enighed – holdt på sit. Ingen fyring. Samtidig stod det også klart, at repræsentantskabet ej heller ville gå så vidt som til at afsætte bestyrelsen. 24 af repræsentantskabets 28 medlemmer stemte for at vise bestyrelsen den ønskede tillid. Fire stemte blankt.

”Men vi har problemer”, erkendte bestyrelsens formand, Jeppe Valbjørn på det ekstraordinære møde.

”Henning Balle har trådt i nælderne, og han har vist dårlig ledelsesstil. For bestyrelsen betyder det, at vi har en ledelsesmæssig udfordring. Den vil vi og jeg som formand forsøge at løse. Det vil ske i samarbejde med medarbejderne og med den daglige ledelse”, sagde han.
Og med de ord tog Jeppe Valbjørn hul på sin egen diplomatiske ’tour de force’, der strakte sig over de følgende dage. Her holdt han møde med de ansatte, og sikkert også med Henning Balle, og her allierede han sig med Finanssektorens Uddannelsescenter for at få konsulenter herfra ’på banen’ i bestræbelserne på at skabe fornyet ro og trivsel i og omkring Fanø Sparkasse.
”Vi skal finde vores vision og strategi. Det kan vi ikke gøre alene – men vi kan gøre det i fællesskab og ved at arbejde sammen med konsulenterne – til gavn for Fanø Sparekasses vækst og udvikling”, lød det fra formanden allerede dagen efter det stormomsuste mødte i repræsentantskabet.
Jeppe Valbjørn fik succes med sit forehavende.

Meldingen på tredjedagen var en ’succes-historie’ fra formanden om, at alle sparekassens ansatte er parate til at trække den berømte streg i sandet, forlade skyttegravene og begynde på en frisk – med Henning Balle ved roret.

”Det er jeg meget glad for. Nu skal vi videre”, fastslår Jeppe Valbjørn.

Han afviser samtidig, at han og bestyrelsen har undladt at udvise ’rettidig omhu’ i sagen om dårligt arbejdsmiljø og mistrivsel blandt flere medarbejdere i sparekassen.

”Det er ikke tilfældet. Vi har været opmærksomme på problemerne i et stykke tid, og har forsøgt at få dem løst ’inden døre’. Selvfølgelig har vi ikke ønsket en offentlig ’storvask’. Desværre fik vi den alligevel – men nu tager vi den herfra…”

 

Ravsmeden lavede ‘rav i gaden’

ravsmeden-1Jens Peter Jensen, ’Ravsmeden fra Sønderho’, er et af de seks medlemmer af repræsentantskabet, der stod bag kravet om Henning Balles afgang – og han havde det tunge skyts med, da han sad ansigt til ansigt med bestyrelsen.

Han betegnede Henning Balles ledelsesstil som ’management by fear’, beskyldte ham for at være løgnagtig og mente i øvrigt, at sparekassens bestyrelse har lagt sig på knæ for direktøren.

”Hvis I kunne kysse hans fødder, er jeg sikker på, at I ville gøre det”, tordnede Ravsmeden.

Den udtalelse faldt flere af bestyrelsens medlemmer for brystet.

De følte sig ’beklikket’ på ære og værdighed – men det forhindrede ikke Jens Peter Jensen i at fortsætte sit frontalangreb ved repræsentantskabsmødet.

”Mig bekendt er en læge så bekymret for arbejdsmiljøet i sparekassen, at vedkommende har sendt et ’bekymringsbrev’ til bestyrelsen.

“Jeg ved også, at en medarbejder har fået et forbud af en læge, en psykolog og sin ægtefælle mod at arbejde under Henning Balle,” fortsatte han kritikken.

”Jeg er rystet. I befinder jer i en anden verden, hvor I ikke kan se, hvor galt det står til. Jeg er dybt skuffet over, hvordan I reagerer på kritikken”.

Det er Jens Peter Jensen stadig. Selve mødet og de efterfølgende meldinger fra Jeppe Valbjørn om, at der nu er lagt op til en ny begyndelse, får ikke Jens Peter Jensen til at tro på, at  problemerne er løst

”Derfor vil jeg holde et særdeles vågent øje med udviklingen i den kommende tid, og det er jeg garanteret ikke den eneste, der vil”, understreger Jens Peter Jensen.

Direktør Henning Balle har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

 

Relaterede artikler

Top