Bægerlav – et samarbejde i Fanøs natur

Lakrød bægerlav fra Fanø Klitplantage. Træder man på de tørre lav, knuses den.

Hent artiklen som PDF her

FANØ NATUR – Bruger du tid til at se, hvor du sætter dine fødder på en tur i Fanøs natur, så vil du før eller siden få øje på bægerlaverne. Der er mange forskellige arter i klitterne. De er grågrønne og bægerformede som små vinglas, men når de sætter deres frugtlegemer er de postkasserøde som på fotoet.
Laverne er ikke planter, men kolonier af svampe og alger. Svampene sørger for at holde sammen på det hele, og algerne skaffer maden til kolonien gennem deres fotosyntese.
Svampen er koloniens hus, mens algerne lever i evigt fangenskab i huset – kun beskæftiget med at tilberede føden til dem selv og svampen.
En hårfin balance
Der er en hårfin balance i forholdet mellem svamp og alge i en sådan koloni. Udnytter svampen sine alger for hårdt, går den til grunde sammen med dem. Hvis algerne får for gode vækstvilkår, gror de ud af ’svampehuset’ og danner et grønt overtræk. Så går det også galt, og laven dør.
Fælles for laverne er, at de gror langsomt. Selvom den kan klare en kold dansk vinter og en varm sommer, er de alligevel følsomme og sarte. På varme sommerdage bliver rensdyrlavet tørt og sprødt. Så når man færdes i klitten på dette tidspunkt, kan flere års vækst blive knust, og laven må begynde forfra. Heldigvis kan der spire nye lavkolonier frem fra de små knuste stumper.

Tekst og foto: Søren Vinding

 

Relaterede artikler

Top