En flok agerhøns ved hul to på golfbanen.
FANØ NATUR – I 1950erne var der 100.000 par agerhøns i Danmark. Nu er bestanden nede på knap 5000 par. Det er jo en voldsom tilbagegang i den sidste menneskealder
Hent artiklen fra avisen som PDF her
Tilbagegang ses også på Fanø, men alligevel har jeg i år set flere flokke agerhøns, end jeg har gjort tidligere. Fotoet her er en flok på golfbanen. En flok på 16 kom også flyvende under en gåtur i det nye land på stranden. Det kunne tyde på, at der er ved at komme en bestand på Fanø. Godt nok kun en sporadisk bestand, som man kalder det i Naturstyrelsens forvaltningsplan for agerhøns.
Fanø jagtforeningen har for år tilbage gjort en indsats for agerhønsebestanden ved at udsætte agerhøns. Måske er det derfor, vi nu kan nyde de små høns, som har været i Danmark mange år.
Fra Østeuropa
Man mener, de indvandrede fra de østeuropæiske sletter efterhånden, som man fik ryddet skoven i Danmark. Danmark blev et landbrugsland. Det passer agerhønen godt. Så alt gik godt indtil midten af sidste århundrede, hvor man begyndte en omlægning af landbruget.
Store marker og brug af sprøjtemidler betød, at insekterne blev færre.
Det går ud over agerhønsekyllingernes overlevelse. Kyllingerne lever i de første 14 dage af protein fra insekter. Uden insekter ser det skidt ud. På Fanø er det vist begrænset hvor mange sprøjtemidler, der bruges i landbruget. Derfor skulle der være chancer for også fremover at se agerhøns i Fanøs natur.
Et ekstensivt landbrug som på Fanø med små marker og vilde områder mellem markerne, er også et godt sted for agerhøns. Den omlægning til økologisk drift, som er i gang på Fanø, vil ligeledes være meget gavnligt for muligheden for at opleve de små flotte hønsefugle fremover.
Tak for det!
Tekst og foto: Søren Vinding