Veteranbilmuseum på vej

Hele artiklen i PDF-format

MUSEUM – Fundamentet er støbt, spærrerne er i skrivende stund på vej op, og næste år skulle publikum kunne besøge det nye Fanø Veteranbilmuseum.

Manden bag rattet er blikkenslager John Ditlev Sørensen, bedre kendt som John ’Louis’ (efter sin fars navn), der driver Agerbo Blikkenslager og i fritiden hygger sig med gamle biler og andre biltosser.

DSC_6599

”Robert Peel fra Sønderho har flere gange opfordret mig til at få et museum op at stå, og nu fik jeg så købt nabohuset. Jeg må ikke bygge til virksomheden, men jeg må godt bygge et museum til veteranbiler. Så har vi et sted at være, og jeg vil gerne lægge lokaler til de andre, der har biler herovre også,” fortæller John ’Louis’, mens endnu en betonkanon ruller ind på pladsen bag Postvejen 5.

”Vi er nogle stykker, der kører hver torsdag aften om sommeren, men vi ses ikke så meget om vinteren. Men nu kan jeg så lægge lokaler til, og vi kan få noget at spise, drikke kaffe og gå og sparke dæk.”

Udover de lokale bilentusiaster er det også planen at lave et åbent museum for alle interesserede.

”Ja, det bliver det, når jeg har tid til det,” siger John ’Louis’.

”Jeg går nok meget derovre om lørdagen og nok også søndag. Det er jo min hobby.”

Bilerne på museet bliver dels de fire veteranbiler, som stedets primus motor har i forvejen ved hjemmet på Postvejen 9, dels nogle nye.

DSC_6585”Næste år har jeg nok 10-15 stykker selv plus hvad de andre ellers kommer med,” siger initiativtageren.

Køber flere biler

”Jeg køber flere biler næste år. Nu skal jeg lige bruge penge på at få det her op at stå, men der er jo ingen grund til at have penge stående i banken til ingen renter.”

Skal det nye museum drives kommercielt?

”Nej, det er jo bare privat ejet, og så skal jeg ikke være afhængig af andre. Jeg vil gerne gøre lidt for Fanø, for vi mangler jo en attraktion herovre, som ikke bare er strand og muslinger. Gamle biler vækker jo kæmpestor interesse hos både danskere og tyskere, så jeg regner da med god søgning til museet,” forklarer John ’Louis’.

”Jeg regner ikke med, at det skal koste penge at komme ind, for det er ikke kun mig, der skal have glæde af samlingen. Folk kan bare komme og kigge, hvis de ellers kan holde fingrene fra bilerne,” lyder det på hans befriende bramfri facon.

Den nye museumsbygning bliver på omkring 500 kvm med udstillingshal, toilet, køkken og opholdsstue for entusiasterne. Hallen opbygges med skråtag, antracitgrå døre og vinduer og naturskifer på gavlene samt – selvfølgelig – varme i gulvet.

”Mine biler skal sgu ikke stå og fryse! Og bygningen kommer ikke til at ligne en industrihal – det skal være pænt at kigge på,” understreger John ’Louis’.

Han regner heller ikke med nogen særlig skiltning, for ’så ringer folk bare hele tiden’, som han siger.

Det samlede budget ligger på ’mellem 100.000 og en million’, lyder meldingen.

”Jeg kommer jo til at lave meget af det selv, og grunden har jeg i forvejen. Håndværkerne bliver nok færdige med det udvendige engang i august, og så kan jeg gå og lave alt det indvendige til vinter. Det er ikke noget, der haster.”

 

Top