Så er solcellerne tændt igen

Folketingsmedlem Ulla Tørnæs (tv.) og borgmester Sofie Valbjørn er glade og stolte over, at det nu er lovligt at høste grøn strøm fra de kommunale solceller.

Siden 2020 har solcellerne på blandt andet skolehallen i Nordby været tvangslukket. Nu har Ulla og Sofie tændt for dem igen

Hent artiklen som PDF her

SOLCELLEKRISE – Milde kvinder, hvor har de magt, siger man. Og det er så sandt, som det er sagt. For kommunens milliondyre solceller, der har været tvangslukket af staten i et års tid, er nu tændt igen, takket være et samarbejde mellem folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V) og borgmester Sofie Valbjørn (Å).
Det skal lige siges, at ingen af dem selv har henvendt sig for at få skrevet historien, og da ingen af dem stiller op til kommunalvalget, bringer vi den blot i et fortrøstningsfuldt håb om, at lovgivningen omkring solceller og alle mulige og umulige tilskudsordninger og forbud indenfor grøn energi kan få et puf i den rigtige, ubureaukratiske retning. Konstruktiv journalistik hedder det vist på moderne dansk. Så må vi bare håbe, Christiansborg læser med!
Sagen om alle de helt gratis og grønne kilowatt-timer strøm, der ikke er blevet produceret i næsten to år, startede i 2019. Et statsligt kontrolorgan opdagede ifølge JydskeVestkysten, at Fanø Kommune selv stod for produktionen, og det måtte den ikke. En dispensation var blevet afvist. Så byrådet måtte i december 2019 beslutte at lukke ned for solcellerne.
”Der er sket det, at vi har fået lov til at åbne igen. Tidligere skulle vi oprette et separat selskab med revision og bestyrelse for del, vi satte op, og det var simpelthen alt for omkostningstungt. Det ville give underskud. Men nu har vi fået dispensation til de to store på skolen,” fortæller Sofie Valbjørn.
Hun og byrådet har ikke undervejs tænkt på at sælge solcellerne til ’forsyningen’, selv om det ville være naturligt.
”Ja, det var jo en del af lovgivningen, at det er forsyningsselskabernes område, men vi har kæmpet for at beholde de to, vi har selv har, og som har leveret strøm til skolen, blandt andet deres storskærm om aktiviteter på skolen”
Hun regner dog ikke med, at kommunen skal opsætte flere.
”Men det ville være fuldstændig vanvittigt, hvis vi skulle pille solceller ned, vi har sat op,” siger hun.
Ulla Tørnæs kunne ikke sidde i ro, da hun hørte Sofie Valbjørn fortælle om det på et møde.
”Jeg tog så fat i mit partis energiordfører Carsten Kissmeyer, som fik energiminister Dan Jørgensen i tale og fik ham overbevist om, at det her var en ’goddaw-mand-økseskaft’-situation og et tåbeligt ressourcespild. Så vi kom igennem med en ordning, som gjorde det muligt at bruge kommunale husstage til at producere bæredygtig energi,” fortæller hun.
De to politikere er enige om, at dette er et stjerneeksempel på, hvorfor det er vigtigt for folketingspolitikere og byrådspolitikere at have tæt kontakt.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Top