Peter Plys-tegninger kan blive internationalt scoop på Fanø

UDSTILLING – En unik udstilling med originaltegninger af alle børn – og voksnes – favorit bamsebjørn, Peter Plys, kan være på vej til Fanø Kunstmuseum. Dermed kan museets hjemby Sønderho blive den første danske by nogensinde, der får mulighed for at udstille den britiske billedkunstner Ernest Shepards oprindelige illustrationer til Alan Alexander Milnes berømte fortællinger om den brune bjørn i den røde trøje.

”Vi har kontakt med The University of Surrey, der har en stor samling af Shepards originale tegninger. De har taget godt imod vores henvendelse, og derfor tror vi på, at udstillingen kan blive en realitet fra næste sommer,” fortæller Birgitte Schack Rasmussen, der er formand for kunstmuseets bestyrelse.

Hun lægger dog ikke skjul på, at der venter mange udfordringer, inden museet kan invitere til fernisering.

Privatejede Shepard-tegning bliver i dag handlet for meget store beløb på internationale kunstauktioner, og det engelske universitet stiller da også store krav til forsikring, transport, alarmanlæg og vagter m.v.

Den slags koster, og Birgitte Schack Rasmussen regner med, at der skal hentes omkring en halv million kroner hos en række fonde, inden museet kan præsentere den originale Peter Plys i Sønderho.

”Vi skal have vagter på i åbningstiden, men heldigvis fik vi opgraderet vores alarmsystem i forbindelse med Storm P.-udstillingen tidligere i år. Alligevel skal der ske en yderligere sikring, ligesom der skal være en helt særlig sikkerhed omkring transporten af tegningerne,” oplyser hun.

Birgitte Schack Rasmussen er dog meget optimistisk med hensyn til at få pengene i kassen.

På forhånd har Fanø Kommune givet tilsagn om 130.000 kroner, men bestyrelsesformanden er også ret overbevist om, at flere store fonde vil være interesserede i at støtte projektet, der næsten med garanti vil vække opmærksomhed langt ud over Fanøs egne lavvandede grænser.

”Men selvfølgelig er jeg spændt. Det er jo helt fantastisk, at et lille museum som vores – der i høj grad er baseret på frivillig arbejdskraft og lokalt engagement – får mulighed for at vise disse tegninger.”

I øjeblikket viser kunstmuseet en udstilling, der er blevet til i forlængelse af Japan-udstillingen i juni måned og årets dragefestival. Her er der mulighed for at beundre i alt 13 drager, hvoraf de otte er malet af danske kunstnere, mens de resterende fem har japansk oprindelse og er i privateje.

De danske drager bliver senere udstillet på den danske ambassade i Tokyo og på Overtaci Museet i Aarhus, inden de bliver solgt til fordel for Overtaci Museet.

FAKTA:

Ernest Howard Shepard (1879-1976) var en britisk billedkunstner og bogillustrator. Han blev især kendt for illustrationerne til børnebøgerne ’Vinden i Piletræerne’ af Kenneth Grahame og ’Peter Plys’ af A. A. Milne.

Shepards varme og humørfyldte pennetegninger og hans menneskelignende dyreskikkelser lagde blandt andet grundstenen til Disneys visuelle fremstilling af Peter Plys og hans venner. Shepards illustrationer er i dag lige så klassiske som bøgerne. Shepard tegnede blandt andet også karikaturer og vittighedstegninger for vittighedsbladet ’Punch’ fra 1907 til 1953, ligesom han skrev to selvbiografier, ’Drawn from Memory’ fra 1957 og ’Drawn from Life’ fra 1962.

Relaterede artikler

Top