Måtte vente i fem år på familien

For fem år siden flygtede 62-årige Nabel Osman fra krigens rædsler i Syrien til Sønderho. I dag kunne han ikke forestille sig at bo andre steder, og nu er han endelig blevet genforenet med sin familie her på øen

Hent hele artiklen som PDF her

TILFLYTTERE – Efter fem år med mange bekymringer og et ubeskriveligt savn, er Nabels nærmeste familie, hans kone Manar og to børn Mai og Youssef endelig genforenet i Sønderho.
Her bor de i et stråtækt hus, der er forbundet med landsbyens bibliotek.

Nabel Osman, tidligere byggeleder, har grønne fingre og er gerne i haven, når han ikke passer sit job i Dagli’brugsen.

Nabel Osman, tidligere byggeleder, har grønne fingre og er gerne i haven, når han ikke passer sit job i Dagli’brugsen.

”Det er et meget hyggeligt hus, vi bor i med god plads til os alle fire,” siger Nabel, der denne dag har travlt i haven med forårsblomster, der skal i jorden.

To sønner i andre lande
Nabel har savnet sin familie, og har også to voksne sønner fra et tidligere ægteskab.
”De har det godt, det er det vigtigste, den ene bor i dag i Tyskland, og den anden bor i Canada,” siger han eftertænksomt.
Børnene, Youssef på syv år og 14-årige Mai, går i 0. og 6. klasse på skolen i Nordby og tager bussen frem og tilbage. Mai har meget hurtigt lært en del dansk og hjælper sin mor og far under interviewet, hvor også Google Translate bliver flittigt brugt.
”Jeg gik til ballet og basketball i Syrien, min mor gik også til basket, men jeg er endnu ikke kommet i gang med fritidsinteresser i Danmark,” siger Mai, og tilføjer:
”Min lillebror Youssef er vild med at spille fodbold, og det spiller han mest ude i haven. Vi har mødt andre syriske børn på skolen, men ikke så mange danske endnu,” fortæller Mai, der i momentet spiller et spil på mobilen med arabisk­talende veninder, der fysisk sidder og spiller med i Holland.
”Jeg drømmer om at få en uddannelse som ingeniør,” siger Mai, og Youssef tilføjer:
”Jeg vil gerne være doktor.”

 7-årige Youssef går i skole på Fanø. Han elsker at spille fodbold, og han drømmer om at blive læge.


7-årige Youssef går i skole på Fanø. Han elsker at spille fodbold, og han drømmer om at blive læge.

Mai glæder sig, til hun fylder 15 år, for så vil hun gerne prøve at finde sig et fritidsjob.
I køkkenet har mor Manar på 43 år travlt med at lave traditionel syrisk mad. Der spreder sig en liflig duft af eksotiske krydderiblandinger, mens Manar med finesse ruller forskellige kibbehs med fyld af oksekød og grøntsager.

Kunne lidt engelsk
”Jeg går allerede på danskforløbet nummer to,” forklarer Manar og tilføjer:
”Jeg kunne lidt engelsk i forvejen, og det hjalp mig hurtigt lidt videre,” siger hun.
Både hun og Nabel tager tre busser og en færge, når de skal til dansk på fastlandet i Esbjerg. Manar har en drøm om at læse til journalist.
Hun elsker også teater og har læst alle de store europæiske klassikere blandt andet Shakespeares Hamlet.

Mellemøstlig mad er noget af det lækreste, synes mange, og Manar er en dygtig kok. Her er hun ved at forme kibbehs til familien Osmans frokost.

Mellemøstlig mad er noget af det lækreste, synes mange, og Manar er en dygtig kok. Her er hun ved at forme kibbehs til familien Osmans frokost.

”Jeg er også på arbejde i brugsen sammen med Nabel i Sønderho. Det er dejligt,” siger hun.
Hjemme i Syrien spillede hun også basketball.
”Jeg kan også godt lide at synge,” siger hun.
”Det er så befriende at være her, I kan ikke forestille jer forholdene i min hjemby. Der er ingenting tilbage, vi havde ikke altid vand og elektricitet, og de få fødevarer, vi kunne købe, der var priserne skyhøje og helt urimelige,” siger hun.

Blevet taget godt imod
Folk i Sønderho har taget godt i mod den lille syriske familie.
”Vi har ingen problemer med at være flyttet fra en storby med cirka 200.000 indbyggere til en landsby med 350 sjæle,” siger Nabel, der ikke kan se en ende på konflikten i Syrien, hvor både kurdere, syrere, russere og amerikanere bekriger hinanden i kampen om de store mængder olie og gas i undergrunden i hans sønderskudte barndomsby Khamshli.

Tekst og foto: Tatjana Johnsson

Bonusinfo

Hvad er kibbehs?
En mellemøstlig hverdagsmad bestående af en friteret dej formet som en amerikansk fodbold eller en dråbe, om man vil. Med fyld af blandt andet oksekød, varme krydderiblandinger, bredbladet persille, løg og bulgur.
Konflikten i Syrien:
Nabel Osman var bygningsleder i sin hjemby- oliebyen Khamshli, og havde 14 ansatte.
I 2010 fandt det geologiske US Geological Survey enorme mængder naturgas i det østlige Middelhav ikke langt fra Khamshli.
Der antages at være 122 billioner kubik-fod naturgas samt 1.7 milliarder tønder olie i undergrunden, som mange interesserer strides om.
Den syriske borgerkrig startede som en fredelig protest i foråret 2011 imod menneskerettighedskrænkelser, manglende økonomiske muligheder samt fire årtiers autoritært étpartistyre under blandt andre den nuværende præsident al-Assad.
Oprøret mod regimet handler i dag i langt højere grad om realpolitisk rivalisering og mindre om det syriske folks rettigheder. Med både islamitiske oprørsgrupper involveret samt globale magters kamp om indflydelse herunder USA, Tyrkiet, Rusland, Iran og Saudi-Arabien.
Kilder: CNN, FN,
UNHCR, The Guardian og Information.

Tags

Relaterede artikler

Top