Lovændring kan booste sommerhussalget

BOLIG – Lige nu bliver 70 af Fanøs ca. 2.800 sommerhuse brugt som helårsboliger af pensionister, der har forladt det travle arbejdsliv og det faste matrikelnummer på fastlandet til fordel for et mere stilfærdigt otium i idylliske ø-omgivelser.

”Og det tal kan meget vel stige”, forudser Fanøs borgmester Erik Nørreby med henvisning til den ændring af Planloven, der er vedtaget i Folketinget.

”Reglen har hidtil været, at kun pensionister, der har ejet deres sommerhus i otte år, måtte flytte permanent ind på adressen og gøre deres sommerbolig til en permanent helårsbolig.

Særlig Fanø-regel

Nu er det krav ændret til blot et enkelt år. Dermed er der altså en hel del flere, der får mulighed for at flytte permanent til Fanø,” mener Erik Nørreby.

”Og jo flere, der gør det – altså får fast folkeregisteradresse på Fanø – jo større indflydelse har det på vores økonomi. Flere indbyggere er lige med flere skatteindtægter,” fastslår borgmesteren, der dog samtidig peger på, at Fanø faktisk gennem flere år har haft sin egen regel for at bo i sommerhus.

”Vi har ikke så mange lejeboliger på Fanø. Derfor kan nye, boligsøgende borgere søge om tilladelse til at flytte i sommerhus, mens de venter på en permanent bolig.

“Den tilladelse får de gerne for tre år, uanset om de ejer eller lejer sommerhuset – og den regel gælder ikke kun for pensionister. Den gælder for alle, der søger en bolig på Fanø”, fortsætter Erik Nørreby.

Rindby-formand er enig

Altså får lovændringen ikke den store praktiske betydning i hverdagen. Men den kan sagtens være med til at skærpe interessen for at købe et sommerhus, der altså med få dages varsel kan blive til en helårsbolig på Fanø.

”Der kan sagtens være nuværende eller snart kommende pensionister rundt om i landet, der har lyst til at blive fastboende på vores ø – og de skal være velkomne,” slutter borgmesteren.

Også formanden for Rindby Strand Grundejerforening, Jørgen Elsted Hansen fra Gredstedbro ved Ribe, forudser, at ændringen af Planloven kan føre til øget efterspørgsel på sommerhuse på Fanø. ”Fanø er allerede et populært bosætningssted med gode tilbud på dagligvarer, ligesom de mange foreninger og klubber er med til at gøre øen attraktiv. Hertil kommer, at den korte afstand til fastlandet også er med til at gøre Fanø interessant som et godt sted at bo,” mener Jørgen Elsted Hansen. Ændringen af Planloven trådte i kraft den 15. juni.

 

Top