Livredderne vil helst holde sommer på land

Nicolaj Gamborg tilbereder frokost til Nikolaj Kirketerp-Møller og Alexander Jørgensen.

 

ARBEJDSFERIE – Nicolaj Gamborg (25), Nikolaj Kirketerp Møller (24) og Alexander Jørgensen (22) var i uge 27 på arbejde som livreddere på Rindby Strand. Den bedste sommer for dem vil være, at de ikke skal i vandet for at redde liv.

De nyder hinandens selskab, de nyder at være på Fanø, og de vil gerne have besøg i tårnet.

”Vi har verdens bedste sommerferie job,” siger Nikolaj Gamborg, der som de to andre er studerende på fuldtid, henholdsvis international business, human biologi og ingeniørstuderende.

Trygfondens kystlivredning har 36 poster langs de danske kyster. De er bemandet alle ugens dage mellem kl. 11 og 18 hele sommeren (uge 25-32).

DSC_2891 kopi

 

De tre livreddere fortæller, at de har ca. 200 uddannede kollegaer. Det første år som livredder får man opgaver i havnebassiner for at opbygge erfaringen. Det andet år og efter de obligatoriske prøver er bestået bliver livredderne udstationeret langs kysterne.

”Udover at være klar, hvis nogen kommer i nød, så bruger vi megen tid på at informere om badeforholdene. Hvorfor er fralandsvind farlig, og hvordan opstår revlehuller,” fortæller Alexander Jørgensen.

På en varm sommerdag kan der være rigtig mange badende inden for det område, der med flag og bøjer markerer livreddernes arbejdsområde på stranden ved Rindby.

DSC_2877 kopi

Nicolaj Gamborg tjekker redningsbåden.

”Vi holder øje med ’risikogrupperne’ og alt, der er anderledes. Er der pludselig én, der løber? Nogen der vinker? Er der et barn, der er alene? Vi kigger efter de reaktioner, en badende i panik viser. Står personen lodret i vandet med hovedet tilbage og armene kører, så er vi på vej for at hjælpe,” fortæller de tre livreddere., der nyder ugen på Fanø.

”Her er ro og vores tårn kan få lov til at stå i fred. Det er ikke som ved Køge Bugt, hvor alt brækkes op,” konstaterer Nikolaj Kirketerp Møller.

”Når vi har fri, mødes vi med de andre poster langs Vestkysten for at surfe og hygge,” fortæller Alexander, der er på sin anden sæson som livredder.

”Vi skifter på søndag, og så skal jeg til Marielyst på Falster.”

DSC_2878 kopi

Der føres logbog over dagens hændelser.

Livredderne er kun en uge ad gangen på hver post, og de nyder at opleve ’hele Danmark’ i løbet af sommeren.

Der er også mulighed for at komme på udveksling i Australien i december og januar.

”Kystlivredderne samarbejder med en tilsvarende australsk organisation. I øjeblikket er der tre australske livreddere på udveksling i Danmark, og det kunne da være spændende at få mulighed for at arbejde et par måneder i Australien til vinter,” fortæller Alexander.

Bare kom og kig

Hvis man besøger livredderne ved Rindby Strand, kan man få en god snak, masser af nyttig information og en malebog til børnene med vigtige baderåd.

Søndag den 24. juli mellem kl. 10 og 14 får Rindby Strand besøg af livredderpatruljen. De viser livreddernes færdigheder med et opvisningsshow og inviterer til at deltage i en redningsøvelse, stifte bekendtskab med førstehjælp og meget mere.

”Det er en fornøjelse, at være her på Fanø. Fint sommerhus, vi har fået stillet til rådighed, og kun glade badegæster. Nu håber vi bare, at det snart bliver rigtig sommer,” siger de tre samstemmende.

”Og vi vil allerhelst undgå, at blive våde,” understreger Nicolaj Gamborg.

Opvisning den 24. juli

Trygfondens kystlivredning har 36 poster langs de danske kyster og i byer med havnebassin.

Der er 200 livreddere ansat, og alle skal bestå en række prøver hvert år.

Livredderpatruljen laver opvisning på Rindby Strand søndag den 24. juli kl. 10-14.

Top