Legetøjsdrømme på Fanø

Kristian Siedelmann har med en studiekammerat rejst store summer til deres magnetiske trælegetøj. Nu drømmer de om hele verden som marked

Download hele artiklen som PDF her

IVÆRKSÆTTERI – Kun 32 år, men måske fadder til den næste danske legetøjssucces efter de berømte klodser fra Billund. Og han, designingeniør Kristian Siedelmann, bor lige her hos os på Fanø sammen med sin familie.
Kristian har sammen med sin studiekammerat Rasmus Fiil Svarrer plus en kammerat ved navn Simon, der er trådt ud af projektet, skabt Fablewood. Det er trælegetøj, formet som dyr, med indbyggede magneter, skjult under finér. Har man flere, kan man lave fabeldyr. Og de har allerede rejst hundredtusindvis af kroner i to crowdfundingprojekter og fået eksterne investorer med. Hundredvis af sæt er nu på vej jorden rundt til dem, der har forudbestilt. Og i en række butikker rundt om i landet står de klar til at blive valgt som noget nyt og spændende. Priserne ligger mellem 199 og 499 kroner for en æske.
Det startede med, at Kristian skulle lave speciale undervejs i sit studium for at blive designingeniør, og så fik han ideen til legetøjet. Han ville lave noget, der fik børn til intuitivt at få noget til at virke. Og så tænkte han på magneter. En test på hans datter blev en succes, hun legede med en prototype i tre kvarter.

Kristian Siedelmann bor i Nordby med fru Anne Rose og døtrene Luna på fem år, Molly på tre år og Viola på fem måneder.

Kristian Siedelmann bor i Nordby med fru Anne Rose og døtrene Luna på fem år, Molly på tre år og Viola på fem måneder.

”Vi skulle overveje nøje, hvilke dyr, det skulle være. Og en krokodille som den her, er jo nem at genkende. Og så skulle det være noget med magnetisme, Børn må jo ikke lege med køleskabsmagneter, men her er en magnetisme, som børn må lege med. Vi troede så også, det kun ville være noget for børn i børnehavealderen, men det er meget bredere end som så. Jo mere, man har, jo sjovere er det. Jeg har set 10-årige drenge sidde og battle med dem”, smiler han.

Stykkerne sættes intuitivt sammen og bliver til dyr. Har man mange sæt, kan man kombinere og lave fabeldyr.

Stykkerne sættes intuitivt sammen og bliver til dyr. Har man mange sæt, kan man kombinere og lave fabeldyr.

Kan stå fremme i stuen
”Og så er der jo også designelementet. De kan stå fremme i en stue, og de kan bruges som gaver til fine anledninger som barnedåb og fødselsdage,” siger han og tilføjer, at for hvert solgt sæt går der penge til Eden Projects, der så kan plante fem træer i u-lande.
Fablewood lancerede de første pakker i efteråret 2018. Og mange var solgt på forhånd, idet de to iværksættere rejste penge på den amerikanske crowdfundingportal Kickstarter. Her donerer folk penge mod at få produktet, når det kommer på markedet. Første runde med tre slags dyr gav 380.000 kroner. Så kunne produktionen i Vietnam sættes i gang. Næste runde her i 2019 havde 50.000 kroner som mål, men det stak helt af og gav 250.000 kroner på ét døgn. En optræden i TV2 sparkede yderligere til ’indsamlingen’, og forhandlerne begyndte at komme selv.
”Vi nåede at runde én million kroner fra 1000 mennesker verden over,” fortæller Kristian med klædelig stolthed.

To investorer med
Der er desuden kommet to eksterne investorer til, og rækken af produkter vokser hastigt. Salget i butikkerne er sværere. Når man ikke har et ’navn’ i forvejen, skal der masser af makedsføring til. Men han tror på sagen.
”Vi har lager i et Boxit-depot, og vi siger til os selv, vi skal klappe hesten. Vi tør næsten ikke tro på det. Men som sagt, så har vi nu investorer, og vi er to mand, der kan leve af det. Nu handler det om at skabe brandgenkendelse, og det tager tid,” siger han.

Blå bog Kristian Siedelmann

Kristian Siedelmann, den ene af Fablewoods stiftere, i huset i Nordby.

Kristian Siedelmann, der bor i Nordby sin hustru, jordemoderstuderende Anne Rose Siedelmann og deres tre døtre – Luna på fem år, Molly på tre år og lille Viola på fem måneder, er 32 år.
Han stammer fra Fanø, men han har været af øen i 11 år, inden familien i år flyttede fra København og ind i deres rummelige, nyrestaurerende 70’erhus på Kikkebjergvej. Tiden i København lærte ham dog, at hovedstaden også har sine klare kvaliteter.
Han er uddannet designingeniør fra DTU og er glad for at spille fodbold. Det er der dog ikke meget tid til nu.
Han er iværksætter og medejer af Fablewood sammen med ingeniørkollegaen Rasmus Fiil Svarrer.
De producerer dansk designet trælegetøj, der kan sættes sammen med magnetisme. 2018 var deres første sæson.
Men nu er der kommet investorer til, så produktionen er røget i vejret med flere samlesæt, og julen 2019 skulle gerne give et gennembrud for Fablewood.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Top