Leder: Ny ’blue horse’ er med i valgræset

Byrådspolitikerne har taget hul på de indledende øvelser forud for de kommende budget­forhandlinger. Banen er så småt ved at blive kridtet op. Byrådets medlemmer har været samlet til et seminar, hvor de økonomiske muligheder – eller begrænsninger – stod på dagsordenen, og nu er de administrative topchefer blevet bedt om at komme med et oplæg, politikerne kan arbejde videre med.

Alt er altså som det plejer – og så alligevel ikke.

Med udsigten til at få en helt ny liste – ’Havnelisten’ – føjet på stemmesedlen, er en ’dark horse’ eller måske nærmere ’blue horse’ bragt i spil. Den kerer sig ikke om børnehaver, skoler eller ældrepolitik. Dens mærkesag er ’det maritime miljø på Fanø’, og under den overskrift gemmer sig spørgsmålet om en uddybning af lystbådehavnen i Nordby.

Ingen er reelt i tvivl om, at havnebunden er forurenet. Måske er den endda meget forurenet. Derfor kan en uddybning blive en bekostelig affære, for hvad vil det løbe op i, at skaffe sig af med det forurenede sand på en forsvarlig måde…?

Vil ’truslen’ om måske afgørende mandater til en Havneliste få de nuværende byrådsmedlemmer til at love guld, dybgang og blå bølger i lystbådehavnen? Eller vælger de at lade havnen og dens brugere ’sejle deres egen sø’…?

Som tingene står nu, er det Fanø Kommune, der ejer havnen og havnearealerne. Lejekontrakten med Fanø Sejlklub om brugsret og en fifty-fifty fordeling af udgifterne er udløbet.  Og som ejer er det kommunen, der skal vedligeholde lystbådehavnen. Eller lukke den…!

I et valgår er der som regel langt mellem de lokale,­ kommunale politikere, der har besparelser og nedskæringer på deres valgprogram. Løfter plejer der til gengæld at være rigeligt af, når valgets trommer buldrer, og der skal kæmpes om vælgernes gunst.

Rapporten om havnebunden tilstand er i øjeblikket ved at blive ’oversat’ fra teknikernes kringlede sprog til almindeligt dansk for almindelige danskere. Inden længe ved vi, hvad sandbunden gemmer, og så følger den debat, der sandsynligvis vil komme til at præge de kommunale budgetforhandlinger – og som i hvert fald vil komme til at præge valgkampen op til efterårets kommunalvalg.

 

Relaterede artikler

Top