Klar til Sønderhodag

Formanden for Fonden Gamle Sønderho, Susanne Winsløw, hjælper Ronja Thomsen Østerlund med tørklædet. Ronja er 11 år og bor i Hadsten. Hun kommer i Sønderho, fordi hendes mormor har sommerhus i byen.

 

Kludene er sat og programmet lagt til rette

Lodseddelpigerne har været i fuld gang i hele ugen op til Sønderhodagen i morgen, den 21. juli. En af dem er den ti-årige Asta-Marie Friborg Rudloff, der bor i Vanløse og er kommet i Sønderho, siden hun var lille.
”Det er hyggeligt at gå rundt sammen med andre. Det er en tradition og rart at hjælpe fonden,” siger Asta-Marie Friborg Rudloft, der også var ude med lodsedler sidste år.
30 piger i alderen fem-12 år har i år meldt sig som lodseddelsælgere.
”Hele ugen op til Sønderhodagen møder de klokken ti i forsamlingshuset og får sat tørklæder. Dragterne har de lånt af Fonden Gamle Sønderhos dragtsamling,” siger Lise Borregaard, der er medlem af fondens dragtudvalg.

Gertrud Nærø, der bor i Sønderho, sætter klude på Asta-Marie Friborg Rudloff, mens hun synger: ”Det er en ære fanødragt at bære”. Hun var været kludebinderske i flere år.

Gertrud Nærø, der bor i Sønderho, sætter klude på Asta-Marie Friborg Rudloff, mens hun synger: ”Det er en ære fanødragt at bære”. Hun var været kludebinderske i flere år.

Pigerne bliver delt op i grupper, så store og små går sammen. De har 4.000 lodsedler til salg, og der er mange gevinster i år.
Vinderne bliver allerede udtrukket om aftenen på selve Sønderhodagen. Den indledes om formiddagen med festgudstjeneste i Sønderho Kirke. Klokken 14 går det flotte og festlige brudeoptog fra Børsen til Møllebanken, hvor det i år er den lokale sognepræst Miriam Florez, der holder festtalen. Og så går det løs med opvisning af brudedanse, fremvisning af dragter og sønderhoning-dans. Spillemænd og brudefolk fortsætter derefter festlighederne ude i gaderne.

Ronja Thomsen Østerlund har tidligere været brudepige til Sønderhodagen.

Ronja Thomsen Østerlund har tidligere været brudepige til Sønderhodagen. Hendes klude sættes af formanden for Fonden Gamle Sønderho, Susanne Winsløw.

Sønderhodagen slutter traditionen tro i forsamlingshuset med bal, der måske bliver ved til den lyse morgen. Ofte går de unge ned til Børsen og deler i løbet af natten en kasse øl.
Det er Peter Uhrbrand, Kirstine Uhrbrand og Ole Mouritzen, der står for musikken.

Tekst: Dorte Remar og Keld Nissen.
Foto: Keld Nissen.

Relaterede artikler

Top