Hun fandt sit kald i Sønderho

Fondsformand Susanne Winsløws familie stammer fra Sønderho, og nu bor hun her selv.

Susanne Winsløw er Fonden Gamle Sønderhos store ildsjæl. Som formand nægtede hun for eksempel at droppe Sønderhodagen

Hent hele artiklen som PDF her

Mennesker karakteriseres af deres gerninger. Det gælder også formanden for Fonden Gamle Sønderho, den tidligere lektor Susanne Winsløw. Efter efter sin pensionering fandt hun sit ny kald med at lede den for Sønderho så vigtige fond med ansvaret for møllen, Sønderhodagen, Hannes Hus, den gamle brandsprøjte, en butik og meget mere. Og det gør hun stor energi.
Lidt stædig er hun også. For eksempel, fortælles det, ville politiet en gang kun tillade, at en fest i Sønderho skulle vare til klokken 3. Hun oplyste så med fast stemme, at i Sønderho stod solen først op klokken 5. Og så var den fest udvidet til den lyse morgen.
Hun bor i et skønt, stråtækt hus ved Landevejen i Sønderho og har lavet god kaffe, da redaktøren fra Nordby kommer for at høre, hvem hun er, og hvad der driver hende – lidt imponeret af hendes redning af dette års Sønderhodag, der endte med at komme i en helt ny og succesfuld coronaudgave, spredt over hele Sønderho.
Vi kan starte med, at hun på trods af sin ankomst til verden i Frederikshavn har stærke bånd til Sønderho.
”Min morfar, Sonnich Jessen Sonnichsen, var slagtermester i Sønderho. Han giftede sig med Anne Knudsen, der også var fra Sønderho. De fik otte børn, deriblandt min mor Bothilde,” fortæller hun.

Far sejlede i konvoj
Hendes mor kom til at hedde Winsløw, da hun giftede sig med Ove Alexis Winsløw. De mødtes til et bal i 1930’erne. Han fik en styrmandseksamen, men på grund af krisen i trediverne fik han først et job på Helsingør Skibsværft. Senere kom han til rederiet Lauridsen, hvor han som førstestyrmand sejlede i allieret tjeneste i fem år. De år med konvojsejlads og mange skibsforlis gav ham ar på sjælen, og han talte aldrig om det, erindrer Susanne Winsløw.
Han blev lods i Skagen, og parret flyttede til Frederikshavn, hvor alle lodserne boede. Og her kom lille Susanne til verden som efternøler til to søstre.
”Der var ni år til min næste søster, så jeg så min far meget mere, end de havde gjort. En af dem så ham først som femårig, da han kom hjem i uniform i 1945. Hun råbte: ”Mor, der står en politimand uden for døren,” fortæller hun med et smil.

Byggede sommerhus
I 1962 byggede Winsløw-parret sommerhus på Vester Storetoft i Sønderho for at kunne mødes med Bothildes familie. Mormor Anne døde i 1930, og slagtermesteren flyttede til København, efter at han havde mødt sin næste hustru, Margrethe Dannow, ved et folkedanserstævne. Han åbnede en stor slagterforretning, men alligevel kom parret tilbage til Sønderho, hvor han blev ravsamler for Susannes tante, Grethe, der havde en lille, veldrevet ravbutik.
Susanne fik nogle fantastiske ferier i Sønderho fra hun var 12-13 år.
”Vi havde gasblus og petroleumslamper. Noget af det bedste var regn og rusk, for så kunne man sidde og spille spil i petroleumslampens skær,” mindes hun.
Som ung gik hun i gang med at uddanne sig og fik en lang karriere som lektor, blandt andet. Hun oplevede sågar at blive headhuntet i slutningen af sit arbejdsliv.
”Men drømmen om Sønderho løber jo i blodet, og den realiserer jeg i 2006 efter en skilsmisse. Først flyttede jeg ind i det gamle sommerhus, men så fik jeg tilbuddet fra jordemoder Jette Malmborg om at købe huset her, hvor jeg er meget, meget glad for at bo.”
Hun blev fondsformand i 2013, og i år blev hun virkelig sat på prøve. Coronaen truede med at aflyse Sønderhodagen, men ved en hurtig indsats, stor opfindsomhed og mange krumspring fra alle kom der alligevel én.
”Den blev meget anderledes og var spredt over hele byen og hele dagen. Det var faktisk fantastisk. Mange af de ideer vil vi arbejde videre med,” slutter hun.

Som formand for Fonden Gamle Sønderho har man mange opgaver. Her ved fejringen af Sønderho Mølles 125-års jubilæum holdt hun tale og udråbte, som set ses, et længe leve.

Som formand for Fonden Gamle Sønderho har man mange opgaver. Her ved fejringen af Sønderho Mølles 125-års jubilæum holdt hun tale og udråbte, som set ses, et længe leve.

Blå bog Susanne Winsløw

1949: Født i Frederikshavn.
1975: Cand.scient. i biologi fra Københavns Universitet.
1975-2001: Lektor på Tønder Gymnasium og tværgående HF-inspektor.
2001-2008: Seminarie­koordinator på pædagoguddannelsen og underviser på læreruddannelsen på University College Syd i Esbjerg og Ribe.
2009-2010: Lektor på Ribe Katedralskole.
Bor i Sønderho på Fanø og har to døtre og seks børnebørn. Formand for bestyrelsen i Fonden Gamle Sønderho.

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top