Hele Fanø gør klar til royalt besøg i september

Mon ikke, mange børn også kommer i fanødragter? Foto: Keld Nissen.

Når dronning Margrethe om knap et halvt år besøger Fanø, er der lagt op til folkefest

ROYALT BESØG – Folk på Fanø vil stå klar til at modtage dronning Margrethe med en folkefest, når majestæten den 2. september kommer på sit første officielle besøg på øen.
Det håber kommunens arrangører af besøget i hvert fald vil komme til at ske.
”Det er vigtigt, at det også bliver borgernes fest, så jeg håber, at både foreninger og borgere vil være med til at arrangere en helt masse aktiviteter ind imellem det officielle program for Dronningens besøg,” siger borgmester Sofie Valbjørn (Alternativet).
Hun har endnu ikke besluttet, om hun selv vil være i fanødragt, når hun skal vise Dronningen rundt på øen.
”Men det kan meget vel være,” siger hun.
Besøget på Fanø er et led i dronning Margrethes sommertogt med kongeskibet Dannebrog, som ankommer til Esbjerg den 1. september. Dagen efter tager Dronningen til Fanø klokken ti om formiddagen. Dannebrog stikker for dybt til at kunne gå ind i havnen i Nordby, så skibet bliver liggende i Esbjerg. Om dronning Margrethe så kommer over med kongeskibets chalup eller med færgen, har kommunen endnu ikke fået besked om, fortæller kommunaldirektør Vibeke Kinch.
”Men mon ikke, det bliver med færgen,” siger hun.
Der bliver tid til to besøg om formiddagen, inden der skal spises frokost, og op til tre besøg om eftermiddagen. Dronningen skal være tilbage på Dannebrog klokken 16.30.

Fortrop til øen i maj
Selve programmet for besøget er endnu ikke lagt fast. Men Fanø Kommune arbejder på højtryk for at finde frem til nogle forslag til, hvad de gerne vil vise frem på øen. Senest den 27. april skal forslagene sendes til kongehuset, hvorfra der så kommer en såkaldt fortrop til øen den 14. maj.
”De vil køre ruten igennem og se på de steder, vil har foreslået, og de vil så senere give os besked på, hvorvidt det kan lade sig gøre,” siger Vibeke Kinch.
På et tidspunkt vil repræsentanter for Politiets Efterretningstjeneste, PET, også komme til Fanø for at vurdere sikkerheden under besøget.

Hanne Thyssen Danibo

”En dag eller to før besøget vil jeg nok bede vores servicefolk om at sørge for, at der ikke ligger en tom dåse eller et stykke ispapir her udenfor,” siger Hanne Thyssen fra sommerhusudlejningsbureauet Danibo i Nordby. Foto: Finn Arne Hansen.

Hos sommerhusudlejningsbureauet Danibo i Nordby har enkelte sommerhusejere allerede spærret deres huse for udlejning i uge 36, så de selv kan være på øen under besøget.
”Men da besøget kun varer nogle timer, tvivler jeg på, at det vil trække flere gæster, som vil leje huse,” siger den ene af bureauets ejere, Hanne Thyssen.
”En enkelt har dog book­et sommerhus og glædestrålende fortalt, at det er på grund af dronningens besøg”, tilføjer Lene Thyssen.
Henrik kom alene
Dronning Margrethes første officielle besøg på Fanø var faktisk planlagt helt tilbage til den 6. august 1993, men da hun dengang fik problemer med det ene knæ, måtte prins Henrik klare besøget alene.
”Men det var også festligt. Han var jo en gemytlig og snakkesalig fyr,” siger viceborgmester Erik Nørreby (V), der var med og kan fortælle, at Prinsen ved den lejlighed indviede Fanøs våbenskjold, som hænger på muren på rådhuset.

Mange af de aktive fra Fannikerdagen (foto fra 2019) ventes at komme i dragter. Foto: Keld Nissen.

Mange medlemmer af Fannikerdagen ventes at stille i dragter ved Dronningens ankomst, da de blev opfordret til det ved medlems- og medhjælperfesten. Men mon ikke også mange sønderhoninger kommer i dragter….

Tekst: Keld Nissen
Foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top