Frisk Fanø-borger fylder 100 år i fin stil

Gurli er ikke bleg for en frisk soppetur på stranden, hvis familien skal en tur i vandet. Privatfoto.

Det er fortsat de færreste forundt at fylde 100 år, men det gør Gurli Pedersen fra Fanø fredag den 7. juli. Hun klarer alt selv

Hent originalartiklen fra avisen som PDF her

FØDSELSDAG – De fleste, der er så heldige at fejre 100-års fødselsdag, gør det som regel på plejehjemmet, men det er ikke noget for Gurli Pedersen.
Hun bor stadig i sin egen andelsbolig, hvor hun selv både gør rent og laver mad. Indkøb ordner hun også selv, og kommer der gæster, laver hun selvfølgelig selv maden. Især hendes fiskefrikadeller er eftertragtede.

Bryllupsbillede fra 1942 mellem Gurli Pedersen, født Jepsen, og Niels Andreas Brogaard Pedersen. Foto: Peter Nissen, Axelborg, Esbjerg

Bryllupsbillede fra 1942 mellem Gurli Pedersen, født Jepsen, og Niels Andreas Brogaard Pedersen. Foto: Peter Nissen, Axelborg, Esbjerg

Gurlis historie kort: Født i 1923 i Esbjerg og gift med fiskeskipper Niels Andreas Brogaard Pedersen i 1942, oplevede på nærmeste hånd både 2. verdenskrig og Esbjergs storhedstid og ophør som fiskerihavn.
Som nygift boede Gurli og Andreas først i Sædding – på Borgervænget og senere Neptunvej. Efterfølgende flyttede de til Esbjerg, hvor de først boede i Nørregade og senere flyttede de i lejlighed på A. Andersens vej, hvor de fire børn – Maja, Peder, Pia og Jeppe –kom til verden. Med fire børn blev lejligheden hurtigt for trang. Familien byggede derfor hus i Kystparken i Sædding, og efterfølgende på Havbakken i Hjerting. Da børnene var fløjet fra reden, flyttede Andreas og Gurli til en andelsbolig på Styrmandsvænget i Hjerting.

Gurli med børnene. Fra venstre: Pia, Jeppe, Gurli, Peder og Maja. Billedet er fra en tidligere fødselsdag. Privatfoto.

Gurli med børnene. Fra venstre: Pia, Jeppe, Gurli, Peder og Maja. Billedet er fra en tidligere fødselsdag. Privatfoto.

Blev enke i 1989
Gurli mistede sin mand Andreas til kræften i 1989, og efter nogle år alene på Styrmandsvænget besluttede hun som 93-årig at flytte i egen andelsbolig på Fanø, hvor hendes ældste barn Maja og svigersønnen Hans Henning var flyttet til et halvt år før.
Gurli holder dagligt hjernen frisk ved at spille wordfeud på sin iPad med familie og venner, og der er selvfølgelig også styr på e-boks, MitID, MobilePay og så videre. Den daglige motion passes med gåture, også selvom det efterhånden er blevet nødvendigt med en rollator på de lidt længere ture.
Børn, børnebørn, oldebørn og lige om lidt tipoldebørn fra Danmark, Norge og Sverige glæder sig til at fejre Gurli på dagen.

Tekst: Jeppe Brogaard Pedersen

Relaterede artikler

Top