Fra Esbjerg til Sønderho – herfra Lotte Lambæks verden nu går

Lottes have i Sønderho har givet hende inspiration til mange farverige blomstermalerier som dem på fotoet. Foto: Tatjana Schantz Johnsson, Fanø Posten.

Lottes have i Sønderho har givet hende inspiration til mange farverige blomstermalerier som dem på fotoet.

Kunstner og bladtegner Lotte Lambæk er lige flyttet til et idyllisk hus i Sønderho fra en lejlighed på Torvet i Esbjerg

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

FANØLIV – Sønderho har fået en ny indbygger, kunstneren og tegneren Lotte Lambæk. Her har hun allieret sig med to andre kvinder i byen nemlig kunstmaler Tina Kolding og fotografen Iben Kongsbak. De er aktive sammen omkring kunst og kultur i byen og har denne sommer hver tirsdag holdt åbent hus for kunstinteresserede.
”Lige nu arbejder Tina og jeg på at lave sjove aktiviteter til strikkedagene i Sønderho 14. til 17. september, hvor jeg har besøg af strikkedamen Bettina Holmquist i mit pop-up-kunstnertelt alle dagene. Lørdag får jeg besøg af DJ og influencer Mette Thune, som vil vise sit kreative arbejde på symaskinen, siger Lotte, der synes det er sjovt at være med til at sætte gang i noget lokalt, selvom hun ikke strikker. Privat er 59-årige Lotte gift med Jørgen, der er selvstændig virksomhedsrådgiver. Parret har tilsammen fire børn og fem børnebørn.

Kan ikke puttes i én kasse

For Lotte Lambæk er det en gammel drøm at flytte til Fanø, hvor natur og kultur følges ad, og hvor hun kan nyde stedets ro. Foto: Tatjana Schantz Johnsson.


For Lotte Lambæk er det en gammel drøm at flytte til Fanø, hvor natur og kultur følges ad, og hvor hun kan nyde stedets ro.

”Vi har altid elsket Fanø. Her er det hele, både natur og kultur og masser af engagement og en bohemeatmosfære, der ikke er til at stå for.”
Et kreativt menneske med mange kasketter Lotte kan ikke puttes ind i én kasse. Hun har prøvet mange ting i sit arbejdsliv både som grafiker og illustrator og de seneste 10 år som selvstændig kunstner.
”Jeg arbejdede i 17 år på JydskeVestkysten i Esbjerg med grafiske opgaver indenfor videnskab, nyhedsstof og livsstilsemner. Ofte med store og tunge emner, der skulle illustreres visuelt i et let forståeligt billedsprog lige fra rockerkrigen til Estonia-forliset, Tønder-sagen og Balkankrigen,” fortæller Lotte.

Lottes blomsterkort fås både hos Salt og Rikke Sandford. Foto: Tatjana Schants Johnsson, Fanø Posten.

Lottes blomsterkort fås både hos Salt og Rikke Sandford.

Udsmykninger i hele landet
I dag lever Lotte af at udforme kunstneriske projekter, og hun har blandt andet lavet mange udsmykninger til offentlige bygninger og virksomheder. Arbejdsopgaverne omhandler også visuelt strategiarbejde med workshops, skulpturer, undervisning, live tegning og facilitering.
”Hovedvægten af mit virke, sideløbende med maleriet, ligger i dag på kunstnerisk arbejde til virksomheder og offentlige institutioner,” fortæller Lotte.
I august oplevede Lotte den store hæder som medlem af Danske Bladtegnere gennem 17 år at blive repræsenteret på det nyåbnede Bladtegnermuseum i Den Gamle By i Aarhus, hvor dronning Margrethe indviede museet.
”Det er da glædeligt stort, at være udvalgt gennem mere end 150 års bladtegnerhistorie til at have fire tegninger med på museum,” siger Lotte, der allerede arbejder i kulissen på at få en bladtegnerudstilling til Fanø Kunstmuseum i Sønderho.
”Jeg har haft fornøjelsen af at portrættere vores dronning – både da hun havde 25-års regentjubilæum, og da hun for nylig rundede 50-års jubilæet, og så fik jeg endda et dejligt brev fra hende på min fødselsdag i år, som tak for portrætterne,” siger Lotte, der som ansat på avisen tegnede satiriske tegninger, teater og opera samt illustrerede store retssager.

Fakta om Lotte Lambæk

Lotte har modtaget priser i ind- og udland for design og illustra­tioner blandt andet:

 • 1995, Guldmedalje for Årets avisidé, Danske Dagblade
 • 1996, Guldmedalje, Society of Newspaper Design
 • 1997, Hæder for illustrationer, Society of Newspaper Design
 • 2005, Hæder for illustrationer, Danske Dagblade
 • 2006, Sølvmedalje, Society of Newspaper Design
 • 2007, Sølvmedalje, for Årets avisidé, Danske Dagblade
 • 2008, Hæder for Årets avisidé, Danske Dagblade

Lotte Lambæks malerier og mosaikværker kan opleves i offentlige rum følgende steder:

 • Treeninghedskirken
 • Sydvestjysk Sygehus
 • Rørkjær Skole
 • Kultur og Fritidshuset, Esbjerg
 • Ernst & Yong
 • Erhvervsakademi Sydvest
 • Vestre Skole, Grindsted
 • Grindsted Privatskole
 • Toftlund Skole
 • Kongeådalens Efterskole

Tekst og foto: Tatjana Schantz Johnsson

Tags

Relaterede artikler

Top