Forelskede sig i Danmarks smukkeste landsby

Keld Andersen og Barbara Cashman elsker deres hus midt i Sønderho, men nu går turen til familien på Fyn

Hent hele artiklen som PDF her

Keld Andersen og Barbara Cashman flyttede i 2004 til Sønderho, hvor de satte sig for at renovere et hus fra 1750 med respekt for husets alder og historie og Vadehavets byggekultur generelt.
”Vi har elsket at bo her, men nu hvor vi både er blevet bedste- og oldeforældre, har vi bestemt os for at flytte til Fyn for at være tættere på familien, siger Barbara,” der mødte sin danske viking i London, hvor de begge arbejdede på Manpower UK. Keld dengang som flymekaniker. Barbara er i dag pensioneret psykolog.

Barbara Cashman i det nyrenoverede køkken.

Barbara Cashman i det nyrenoverede køkken.

Parret var fem år i streg på sommerferie i ’jordemoderhuset’ i Sønderho og forelskede sig hovedkulds i Danmarks smukkeste landsby. Over et par år kiggede de på huse i Nordby, da det umiddelbart virkede nemmere at bo der med færgen i nærheden, men da de så huset i Sønderho, var de ikke i tvivl.

Respekt for husets alder
”Vi ønskede et hus, hvor vi kunne sætte vores eget præg på tingene og starte helt forfra med respekt for husets tidsalder,” siger Keld, og Barbara tilføjer:
”Det skal jeg love for, at vi fik. Det var totalt renoveringsparat, der var tre lag tæpper på gulvet og sand og plastikkakler på væggene, og det tog os halvandet år og et par millioner, at trylle det frem til, hvad huset rummer i dag af komfort og hygge. Med et lækkert køkken og ditto badeværelse og varme i skifergulvene.”

Huset har en hyggelig brændeovn og en alkove gemt bag to låger i den blå stue.

Huset har en hyggelig brændeovn og en alkove gemt bag to låger i den blå stue.

”Det er ikke meget mere end de gamle spær fra skibene altså vore loftsbjælker, vi har beholdt,” siger Keld, der også bryster sig af to antikke og velbevarede vinduer fra 1750 samt profilerede døre med flere hundrede år på bagen.

Keld Andersen, der lærte sin Barbara at kende i England, har en god læsestund i stuen.

Keld Andersen, der lærte sin Barbara at kende i England, har en god læsestund i stuen.

Keld og Barbara hyrede en lokal arkitekt, Jørgen Lind, og håndværkerne på diverse opgaver har også været lokale. Blandt andre tømrer Gustav Petersen, der gik højt om i diverse træarbejde som profiler, der indrammer flere vægpartiers hollandske fliser og rundt om vinduerne.
”Der er endda tømret en nedløbskant i vindueskarmen til opsamling af dug fra de sprossede vinduer ligesom i gamle dage,” siger Keld, og kører fingeren langs med vindueskarmes ’nedløb’, der i dag kun er til pynt.

Skråvægge præger førstesalen.

Skråvægge præger førstesalen.

Hollandske fliser til Fanø
”I mange år har vi samlet på hollandske fliser, som vi her i nutiden omtaler som Fanø-fliser. Vi har opkøbt mange partier på auktioner, og de er vældig flotte, men tjente jo også det formål, dengang huset blev bygget, at de holder på varmen,” siger Barbara, der især godt kan lide en samling af fliser med religiøse motiver i huset.

Huset har en hyggelig brændeovn og en alkove gemt bag to låger i den blå stue.

Huset har en hyggelig brændeovn og en alkove gemt bag to låger i den blå stue.

”I gamle dage blev fliserne brugt som ballast, når de fladbundede både skulle hjem igen fra handel med Holland,” tilføjer Keld. Fanøfarver går igen i træbemalingen på døre, vægge og høje paneler lige fra sart dueblå til okkerrøde døre.
Sønderhohuset med 271 års historie og med klassisk stråtag emmer af hygge og fine detaljer på begge etager. Med blandt andet mange hyldedetaljer til for eksempel bøger helt op i kip.

Parret har brugt mange timer på at finde fliser, heraf en del med religiøse motiver.

Parret har brugt mange timer på at finde fliser, heraf en del med religiøse motiver.

Hus ligger i smørhullet
Huset ligger lige i smørhullet centralt i Sønderho og kun et stenkast fra kroen.
”Vi kommer virkelig til at savne Sønderho. Her er en unik fred og et sammenhold blandt de 325 fastboere, som vi ikke har oplevet andetsteds,” fortæller de.
”Både borgerforeningen og Fonden Gamle Sønderho er altid aktive med tiltag, og vores foreningsliv kender ingen grænser. Her sker altid noget,” slutter Barbara og Keld.

De har samlet sjove finurligheder ude og hjemme.

De har samlet sjove finurligheder ude og hjemme.

Jordemoderhuset i Sønderho

Dette skønne, gennemrestaurerede hus på Kropladsen i Sønderho er nu på markedet. Foto: Finn Arne Hansen

Jordemoderhuset på Kropladsen 6 i Sønderho er prissat til 2.898.000 kr. med en udbetaling på 145.000 kr. Brutto: 11.881 kr., netto 10.380 kr., ejerudgifter på 1922 kr. per måned.
Huset har et boligareal på 141 kvm. Grunden er på 210 kvm.
Huset har seks rum, fordelt på to plan. Bygget i 1750 og ombygget
i 2007-2008. Energimærke D.
Huset har småsprossede vinduer og stråtag. Gamle ’Fanø-fliser’ pryder dele af væggene i stuen og ét af stueetagens to værelser. Stueetagen har gennemgående gulvvarme,
og der er en ’hyggebrændeovn’.
I stueetagen er der brusebadeværelse med dobbelt håndvask.
Køkkenet består af et HTH-køkken i bondestil med låger, der skjuler de hårde hvidevarer.
På første sal er der en repos, to værelser og et walk-in-closet.
Boligen har desuden et toilet med plads til vaskefaciliteter.
Jordemorderhuset ligger i Sønderho, der tidligere er kåret som Danmarks smukkeste landsby og har et rigt kultur- og musikliv.
Der er en integreret institution med vuggestue og børnehave. Der er skolebus til Fanø Skole i Nordby.
Der er en Dagli’brugs, tre caféer, to ishuse samt forskellige forretninger og gårdudsalg.
Huset sælges af Danbolig Fanø.

Tekst: Tatjana Schantz Johnsson
Foto: Tatjana Schantz Johnsson og Danbolig

Relaterede artikler

Top