Film fra Fanø klar til festivalpremiere

Martin Garde med hunden Nixon

Martin Gardes film En smuk forbandelse, der er optaget på Fanø, er færdig og klar til at deltage i international filmfestival

Download artiklen som PDF

FILM – Det er en glad og forventningsfuld Martin Garde Abildgaard, Fanø Posten møder en smuk forårsdag i Sønderho. Hans første spillefilm, der blev optaget på Fanø, er nu færdigklippet og har med succes været vist for et prøvepublikum i Los Angeles. Nu venter han kun på, at den kommer med på en international filmfestival. Han ved dog ikke, hvornår det sker. Den engelsksprogede film har fået titlen A Beautiful Curse og En smuk forbandelse på dansk.
”Det ville da være sjovt med verdenspremiere på Fanø, men filmfestivaler er måden, man lancerer film på i dag, så vi har brug for at komme lidt bredere ud fra start. Men, jeg håber da at filmen efter verdenspremieren vil komme til at køre i Fanø Biograf også.” siger han, da redaktøren prøver at lokke ham til premiere på øen.

Kom på øen som barn
Hans kærlighed til Fanø fejler dog ikke noget. Den københavnske manuskriptforfatter og filminstruktørs forældre havde Abildgaarden ved golfbanen, så han er kommet her hele livet.
Og når han og familien fra Frederiksberg har mulighed for det, kommer de ofte til Sønderho for at koble af, og helst i det samme hus hver gang.
Filmen handler ikke specifikt om Fanø, men foregår på et unavngivet sted i Europa. Fanø bruges som en smuk kulisse, hvor handlingen i kærlighedsdramaet udspiller sig. Naturen og tidevandet spiller også væsentlige roller i den eventyragtige film.
Stemningen og naturen på Fanø har inspireret Martin Garde Abildgaard til filmens univers.
”Ideen er vokset frem når jeg har bevæget mig rundt på øen, ofte med min søn, tidligt som sent. Inspirationen til filmens handling og univers kommer fra Fanøs helt unikke stemning, natur og kultur,” fortæller han.

Lyssætning foran hus i Sønderho. Lampen gør det ud for ’solen’ og skal sikre kontinuitet gennem scenerne. Foto: Frederik Ahlevig

Lyssætning foran hus i Sønderho. Lampen gør det ud for ’solen’ og skal sikre kontinuitet gennem scenerne. Foto: Frederik Ahlevig

Der er over 100 øboer med i filmen, en hel del katte, hunde, huse, både og biler. Det har været magtpåliggende for ham og filmholdet, at så meget som overhovedet muligt skulle være ægte. Nummerpladerne på de biler, de har lånt af velvillige fannikker og sønderhoninger, er dog blevet udstyret med nummerplader, der ikke tilhører noget eksisterende land. De ser bare på en måde nordiske eller europæiske ud, forklarer han.
Filmholdet har været mange steder:
”Vi har været i Sønderho Kirke, i snedkerværksteder, i supermarkeder, på stranden, ved Pælebjerg, i Nordbys gader og inde i flere huse,” fortæller han.

Naturen en udfordring

 Filmfotograf Philippe Kress og hans assistent gør klar til optagelse af scene ved Pælebjerg. Foto: Frederik Ahlevig


Filmfotograf Philippe Kress og hans assistent gør klar til optagelse af scene ved Pælebjerg. Foto: Frederik Ahlevig

De største udfordringer har været sne og is i marts 2018 samt tidevandet. For eksempel skulle de på et tidspunkt have en scene i kassen med en båd, der skulle ligge på sandbund i Nordby med tidevandet trukket væk. Og der måtte ikke være fodspor. Det var en udfordring.
Filmproduktionen er en international produktion skabt af selskabet Les Producers i Paris, med produceren Rikke Katborg i spidsen.
Martin er selv dansk instruktør, filmkomponisten Dennis Lee arbejder med base i København, farvelæggerne eller colour graderne, som de hedder på branchesprog, er i New York, og i Italien sidder folk og laver visuelle effekter. Klipningen er også foregået i Los Angeles, sammen med prøvevisningerne.
Martin Garde Abildgaard håber på, at filmen kommer med på en filmfestival inden udgangen af 2019.

Tekst og foto af Martin Garde:
Finn Arne Hansen

Fakta om filmen

Filmen er et engelsksproget drama. En kærlighedshistorie der handler om to mennesker der bliver bragt sammen af naturens kræfter.
Varighed : 90 min.
Filmens titel er En Smuk Forbandelse og på engelsk A Beautiful Curse.
Instruktør og forfatter:
Filmen er skrevet og instrueret af Martin Garde Abildgaard der tidligere har skabt kort- og kunstfilm, samt dokumentarfilm. Han har også skabt reklamefilm for brands som BMW, Buick og Adidas samt prisvindende musikvideoer for kunstnere som Mike Sheridan, Marie Fisker, TOM And His Computer, Tomas Barfod og Kill J.
Filmfotograf:
Filmen er fotograferet af Philippe Kress der i Danmark blandt andet er kendt for komedierne Alle For Én, Alle for To og Alle for Tre samt spillefilm som 9. april, Beatles og Lotto. Læg dertil tv-serier som Nikolaj og Julie, Anna Piil og Dicte.
Skuespillere:
Hovedrollerne er besat af de Britiske skuespillere Mark Strepan og Olivia Vinall. Desuden medvirker Iben Hjejle, Henrik Priergaard, Christian Diaz og Ulrik Wivel. Filmen gør også brug af to lokale Fanø-skuespillere, nemlig Maria Grønlund Malling fra Sønderho og Amalie Nørreby fra Nordby. Og så er der over 100 fannikker med på det store lærred som statister plus flere hunde og katte.

Tak fra producer

Producer Rikke Katborg har en tak til Fanø:
”Det har været en helt fantastisk oplevelse at indspille vores film på Fanø, hvor vi har modtaget meget stort hjælp og imødekommenhed fra alle. Alle har åbnet deres døre for os og hjulpet med udlån af alt lige fra biler og marsvin til både og hunde.”
Hun tilføjer: ”En særlig tak går til Fanø Kommune, herunder Vibeke Kinch og Niels Heinel som har hjulpet og vejledt på bedste vis undervejs.”

Relaterede artikler

Top