Erfarne erhvervsfolk overtager Vadehavscentret

En kvartet af lokale og erfarne erhvervsfolk, bl.a. Flemming Haahr (foto) fra Nordby, overtager nu hoveddelen af Vadehavscentret med bl.a. køkken, kantine og  50 værelser.

 

OVERTAGELSE – Efter to års tomgang kommer der snart nyt liv i Vadehavs­centret og et stærkt savnet boost til overnatningskapaciteten på Fanø. Via den seneste udbudsrunde uden minimumspris sælger Fanø Kommune nu delen med 50 værelser, køkken og spisesal til det nystiftede selskab PAHK A/S.

Initialerne betegner de fires stiftere Gert Poulsen, John Riis Andersen, Flemming Haahr og Flemming Kühl, der alle er lokale og erfarne erhvervsfolk.

Alle mand har relationer til Fanø som ejere af feriehuse og Flemming Haahr – der bl.a. har stiftet og siden solgt virksomheden Allison – flyttede for tre år siden permanent til Nordby.

“Vi havde ikke gjort det her, hvis vi ikke havde en relation til øen, for det er så usikker en investering. Men det sted derude kan godt blive til noget, som vi kunne blive en lille smule stolte af,” siger Flemming Haahr om kvartettens fælles investering med 25 pct. ejerskab til hver i det nye selskab.

Ikke almindeligt hotel

Blækket på kontrakten er dårligt nok tørt, så koncept, tidsplan og navn for stedet er ikke på plads endnu.

“Det bliver ikke et hotel i traditionel forstand – måske mere sådan en form for hostel eller bed and breakfast, hvor folk kan komme og bo til fornuftige penge. Vi forestiller os ikke at skulle have 1000 kr. per værelse, men en fornuftig penge for at bo i en smuk natur,” fortæller Flemming Haahr.

“Det kan måske også være et sted, man kan leje til et bryllup eller andre fester – det er nogle af de ideer, vi arbejder med. Men vi skal ikke ud og brilliere med noget, vi ikke er, for der er fantastisk dygtige hoteller og restauratører på Fanø, som vi ikke skal konkurrere med. Foreløbig skal vi finde en forpagter eller forpagterpar, og så skal vi have kigget på istandsættelse af det udvendige – indvendigt ser det fint ud.”

For Fanø Kommune var situationen den heldige, at det lokale bud også var det højeste.

“Men var det kommet fra nogen, som ville lave noget helt andet, var det nok ikke prisen, det var kommet an på. Men vi valgte det her, fordi køberne vil lave noget relevant for Fanø, og vi har en stor interesse i at få større og samlet mulighed for overnatninger,” fortæller borgmester Sofie Valbjørn (AL).

Veneration vægter

Hvor meget  har den lokale tilknytning vægtet?

“Det har selvfølgelig vægtet på den måde, at køberne har en veneration for Fanø. Det gør, at vi er ‘trygge’ ved, at de vil skabe noget godt herovre. Vi har jo set andre eksempler på, at de vil Fanø og vil noget udvikling på en måde, som er i fin overenstemmelse med dét, vi politisk gerne vil.”

Købsprisen offentliggøres ikke endnu, og det samme gælder eventuelle klausuler for anvendelse og eventuel tilbagekøbsret. Men det tæller også i beslutningen, at køberne er erfarne erhvervsfolk.

“Man kan sige, at historikken ikke er så god på det punkt. Så vi har selvfølgelig også en formodning og en forventning om, at de ved, hvad de gør, og hvad de laver,” siger Sofie Valbjørn.

Fra købernes side roser man kommunen for en god proces bag handlen.

En spiselig pris

“De har været meget professionelle i det her – det er jeg ikke sikker på, kommunen altid får cadeau for, men det vil vi gerne give. Fanø Kommune har vist os tillid, men det forpligter jo også. Vi går ind i det, fordi ejendommen var tilgængelig til en spiselig pris, men den er kun spiselig, hvis der kan blive en forretning ud af det,” påpeger Flemming Haahr.

“Vi bliver ikke rige på det her, men vil gerne lave noget, vi kan være stolte af.”

Den resterende del af Vadehavscentret, der udgør 1.062 kvm med klasseværelser og en lejlighed indgår ikke i handelen. Der er ikke indkommet nogen bud på denne del, så den er indtil videre stadig i kommunens eje sammen med den resterende del, der bl.a. indeholder lager for Beredskabet.

 

Dyr opvågning for kommunen

Med salget af Vadehavscentret kan Fanø Kommune endelig sætte punktum for et langstrakt ejerskab.

Den tidligere søfartsskole blev først overtaget i 2005 og siden solgt til Fanø Efterskole, der gik konkurs ved indgangen til 2014. Her udnyttede kommunen sin tilbagekøbsklausul og tog ejendommen tilbage for salgsprisen, 7,9 mio. kr.

Det har høstet kritik fra de politiske modstandere af handelen, som mener, at kommunen købte uden at have en plan for benyttelsen. I juni 2015 overtog hotel- og kursusvirksomheden Fanø Vadehav Center stedet, men kastede håndklædet kun et år senere.

Den samlede ejendom var for halvandet år siden udbudt for 12,7 mio. kr. I forrige budrunde var værelsesdelen – som nu er solgt – udbudt til 2,5 mio. kr. uden held, mens sidste runde var uden mindstepris. Salgsprisen er endnu ikke offentliggjort, men udover tabet har kommunen betalt drift og vedligehold.

 

Top