De lyse nætter er orkidétid

Fanø Natur

Hent hele artiklen som PDF her

Hvert år ved denne tid er vi på Fanø sikre på, at de lyse nætter indfinder sig. Fra den 5. maj til den 8. august er det lyst om natten. Samtidig bliver det orkidé-tid. De lyse nætter og orkidéer hører sammen.
Det er simpelthen oplagt med en aftentur i naturen for at beundre de flotte blomster. Orkidéer skal ses i naturen på deres voksested. De trives ikke i fangenskab i en have eller ved et sommerhus. Blandt andet derfor er de fredet.
Vi har pt. seks forskellige orkidéarter på Fanø. De springer ud efter hinanden, sådan at Fanøs natur kan byde på nyudsprungne orkidéer, mens de lyse nætter er her.
Det begynder med majgøgeurt i maj. Lige nu står den flot mange steder. Det er den, som er fotograferet til denne artikel.

Foto fra et nyopdaget orkidefelt på Fanø.

Foto fra et nyopdaget orkidefelt på Fanø.

Først i juni følges den af purpurgøgeurt. Den er nyopdaget på Fanø inden for de sidste par år. Ligner meget majgøgeurt, men har ikke pletter på bladene.
Senere i juni kommer kødfarvet gøgeurt til, og sidst i juni kan man finde plettet gøgeurt.
Gøgeurterne blomstrer, når gøgen kukker. I juli kan sumphullæbe ses i sumpede områder. I august dukker orkidéen hjertelæbe op. Den er toppen af poppen! Fanø er måske det sted i Danmark, hvor man kan finde flest eksemplarer af hjertelæbe. Desværre ikke så mange som før.
Orkidéerne er flotte og spændende blomster, men de er truede blomster. Så nyd dem på voksestedet, og lad dem stå.
Læs mere om orkidéerne på fanonatur.dk/default.asp?Site=Leksikon: Brug søgefeltet.

Tekst og foto:
Søren Vinding

Top