Bent ´brugs´ stortrives som uddeler

Den 1. marts er det 25 år siden, Bent Kruse Madsen startede som brugsuddeler på Fanø. Selv i lidt sløve år som 2023 er det lykkedes ham og holdet at øge omsætningen

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

JUBILÆUM – Venligheden selv. Rolig som en klippe. Det er brugsuddeler Bent Kruse Madsen fra SuperBrugsen på Fanø.
Så det er ikke underligt, at kunderne er glade for at få en lille snak med ham, når de går rundt i den veltrimmede butik på Hovedgaden.
Men man skal ikke tage fejl. Direkte adspurgt, om han ikke også er et konkurrencemenneske, så svarer han ja.
”Jeg kan da bedst lide, når det går fremad, og der er gode resultater” siger han med et smil. Det er tydeligt, han stortrives i sit job.
Butikken har da også i 2023, som startede sløvt i januar, oplevet omsætningsfremgang. Omsætningen blev sågar højere end under Corona.
Da kunderne imidlertid tager flere og flere lavprisvarer med lav avance ned fra hylderne end tidligere, så bliver resultatet på bundlinjen væsentligt lavere end budgetteret.

Kortere åbningstider
”Og det gør faktisk ondt. Så vi skar i åbningstiderne i juli og august og fortsætter med det i år. Og vi er blevet lidt færre ansatte. Men vi bliver ikke en butik med lutter unge løstansatte. Der vil altid være fastansatte ´voksne´ på vagt, også i weekenderne. Og vi fortsætter med at køre varer ud to gange om ugen,” forsikrer han.

Historien om Bent
Men lad os tage historien om Bent Madsens 25 år på Fanø, inden vi fortaber os i tal.
Bent er fra Nørre Nebel, og efter læretid og ansættelser flere steder i Syd- og Sønderjylland, blev han 1. marts 1999 uddeler i Dagli’brugsen på Hovedgaden 75 i Nordby, der hvor Fanø Blomster og Westwind nu befinder sig.
Det var en af landets største Dagli’brugs-butikker med en omsætning, der voksede fra 25 til 37 millioner kroner i de første fem år af hans ´regeringstid´, men han havde den udfordring, at den ikke havde det samme store sortiment som et SuperBrugsen-supermarked. Så i 2005 gik butikken over til SuperBrugsen-kæden.
”Og jo, vi var da lidt spændte på, hvordan det ville gå. Når grundsortimentet bliver større, er der en risiko for et større datospild (sidste salgsdags-varer, red.). Men det gik fint,’” fortæller han.
Det gik faktisk så godt, at der hurtigt blev pladsmangel. Først forsøgte Fanø Brugsforening at købe ´mejerigrunden´ på Hovedgaden, men der kunne ikke opnås enighed med ejeren.

Købte et fængsel
Så faldt blikket på grunden på den anden side af Hovedgaden, som statens ejendomsselskab Freja gerne ville sælge, og efter en heftig debat i Fanø Ugeblad og på Facebook om at nedrive det åbne udslusningsfængsel og bygge et stort SuperBrugsen-supermarked til 52 millioner kroner på grunden, faldt tilladelserne på plads i august 2014. Den 14. juni 2015 kunne dørene til det ny supermarked åbnes for kunderne.
”Det var en kæmpestor dag, den største dag i mit liv,” fortæller han med et stort smil.
Hvordan kunne det gå så hurtigt?
”Sideløbende med lokalplan- og kommuneplanarbejdet planlagde vi byggeriet, så vi kunne gå i gang med at bygge, så snart tilladelserne var faldet på plads. Men debatten var slem,” husker Bent Madsen.
Fanø Brugsforening, der også driver Dagli’brugsen i Sønderho, Fanø Blomster og OK-tanken på Strandvejen, er i dag Fanøs største private arbejdsplads med omregnet cirka 60 heltidsansatte og er Sydjyllands største SuperBrugsen-supermarked målt på omsætning.

Bent Kruse Madsen får en snak med  Rasmus Hvidberg Madsen i frugt- og grøntafdelingen i Superbrugsen på Fanø. Foto: Finn Arne Hansen.

Bent Kruse Madsen får en snak med Rasmus Hvidberg Madsen i frugt- og grøntafdelingen.

Bent Kruse Madsen. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Bent giver gerne et nap med, hvis det kræves. SuperBrusen er et holdarbejde.

Bent Kruse Madsen, Superbrugsen, Fanø. Foto: Finn Arne Hansen.

Bent tjekker lige op på det nyeste fra delikatessen.

Bent Kruse Madsen, Fanø, Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Bent har altid interesseret sig for vin og fortæller her i vinafdelingen om en god vin til en vinter-simreret.

Pladsmangel igen
Pladsmangel er imidlertid ved at være et problem igen, så brugsforeningen har købt to nabogrunde på henholdsvis 1300 og 1500 kvadratmeter.
Her er ønsket, at der ad åre oprettes flere parkeringspladser. For SuperBrugsen vil gerne udvide indgangspartiet med en tredje fløj samt udendørsområdet, som vil betyde at enkelte eksisterende pladser inddrages.
Udfordringer med at rekruttere faglært arbejdskraft er der også, men heldigvis har Coops HR-afdeling en regional medarbejder, han kan trække på.
”Allan kommer meget rundt og ved, når en eller anden medarbejder ønsker at komme videre i sin karriere. Selvfølgelig kan det også koste mig en medarbejder af og til, men det er en god ordning for alle parter,” mener han.
Som et kuriosum, så arbejder fru Gurli i frugt- og grøntafdelingen.
”Det har vi det rigtig fint med. Og selv om vi er på samme arbejdsplads, så kan vi efter arbejde fortælle helt forskellige ting om, hvad vi har oplevet i dagens løb,” slutter Bent Madsen

Blå bog Bent Kruse Madsen

  • Født den 30. marts 1974, stammer fra Nørre Nebel
  • Uddannet salgsassistent fra Esbjerg Handelsskoles Coop-hold
  • Udlært i SuperBrugsen i Nørre Nebel i 1994
  • Ansat i SuperBrugsen i Løgumkloster 1994-1995
  • Førstemand i Dagli’brugsen i Vandel 1995-1997
  • Uddeler i Lokal-­Brugsen i Fåborg 1997-1999
  • Uddeler i Dagli’brugsen og siden SuperBrugsen i Nordby fra 1999
  • Gift med Gurli, der også arbejder i SuperBrugsen i Nordby
  • Fritidsinteresser: Skirejser og motorcykelture, naturen på Fanø

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Top