Begge 0.-klasser fra Fanø Skole var forleden på besøg hos andels-grisene i Gammel Huse.
DYREVELFÆRD – 20 små stribede grise øffer nu rundt og hygger sig hos fritidslandmændene Kristin Martinsen og Jan Jensen på Gammel Huse, og deres fødsel blev samtidig starten på et nyt andelsgris-koncept.
Parret på gården er meget optaget af dyrevelfærd, og nu har de givet folk mulighed for at købe en hel eller halv gris ’på roden’ med sikkerhed for, at de har levet et godt og sundt liv.
”I denne omgang valgte vi kun at sælge fem af dem som andelsgrise, og de var solgt på seks timer,” fortæller Kristin Martinsen, da hun igen får tid til at snakke efter et besøg af begge 0. klasser fra Fanø Skole forleden.
Grisene koster 5.000 kr. plus slagtning per styk, når de er kommet op i slagtestørrelse. Der kommer dog ikke julegris på gaflen, for de sortbrogede landsvin er en langsomtvoksende race, og de skal ikke paces op i størrelse.
Derfor skal de være et år gamle, før de sendes til Holsted Slagtehus, der har specialiseret sig i den slags mindre produktioner.
Ren hobbyforretning
Og ambitionerne bag andelsgrisen vil også få et behersket væksttempo.
”Det kan godt være, at vi kommer til at tage en enkelt gris fra til at udvide avlen, men vi skal jo ikke være svineproducenter. Vi skal bare have det her som hobby, og vi gør det ikke for at producere en hel masse, men for at gøre noget unikt,” siger Kristin.
Hun arbejder til daglig hos Nybolig i Nordby, mens manden Jan er varmemester ved Ungbo og desuden kører fragt og kranbil på tilkaldevagt for Falck på Fanø.
Så andelsgrisene er ren hobby. Kristin oplyser, at ud af salgsprisen på 5.000 kr. går ca. 4.800 kr. til opfordring og resten til fragt.
”Vi tjener faktisk ingenting på det – det er ideologi og ikke forretning.”
Så vi skal ikke forvente et nyt erhvervseventyr?
”Man skal aldrig sige aldrig, men på nuværende tidspunkt har vi begge to gode fuldtidsjob. Hvis man pludselig har dobbelt så mange grise, skal man have dobbelt så meget jord,” påpeger Kristin, som dog alligevel holder en griselem på klem.
”Vi er ikke afvisende, og vi har da også lagt billet ind på at købe mere jord, hvis det kan lade sig gøre. Men det er primært for, at dyrene skal have mere plads. Vi vil gerne sætte fokus på bedre vilkår for dyrevelfærden”.
De sidste 15 smågrise sælges efter 17 uger hos mor til en opkøber, som bl.a. har restaurant Noma på kundelisten, så måske ender de små Fanø-grise på en meget prominent menu.