Formanden griber gerne selv gulvskrubben

Birgit Knudsen, ny formand for Fanø Kunstmuseum, har årets udstillingsplan klar. Heinrich Dohm er på plakaten

Hent hele artiklen som PDF her

Birgit Knudsen, der er ny formand for Fanø Kunstmuseum, glæder sig til påske. For da åbner museet for sommersæsonen. Det sker den 27. marts med en soloudstilling i den nye bygning med malerier af den lokale kunstner Margit Enggaard Poulsen.
”Hvis alt går vel,” siger Birgit Knudsen med henvisning til coronakrisen, der også har ramt museet i Sønderho på Fanøs sydspids.

Birgit Knudsen har skiftet næstformandskasketten ud med formandskasketten i Fanø Kunstmuseums bestyrelse.

Birgit Knudsen har skiftet næstformandskasketten ud med formandskasketten i Fanø Kunstmuseums bestyrelse.

Museet plejer at holde lukket fra efterårsferien til påske, men har nogle gange haft åbent i weekender. Men i disse coronatider har alt været lukket ned. Og da der i sommer var mulighed for at modtage besøgende til museets udstillinger under ordnede coronaforhold, var antallet af gæster ikke så stort som ønsket.
”Vi havde håbet på, at folk ville strømme til, da man kunne komme gratis over med færgen, men det skete ikke. Så vi mangler nogle besøgende, da entréindtægter er vores væsentligste indtægtskilde udover støtte fra fonde og kontingenter fra medlemmer af museets støtteforening,” siger Birgit Knudsen.
Hun er 76 år, uddannet lærer fra Esbjerg Seminarium, forfatter til undervisningsbøger til historiefaget og oprindelig fra Varde. I 40 år har hun og hendes mand boet i Aalborg, hvor hun arbejdede som lærer og pædagogisk konsulent.
Forbindelsen til Fanø kommer af, at Birgit Knudsen og hendes familie i en årrække har holdt ferie i Aalborg Kommunes sommerhus ved Rindby Strand. Men det var to legatophold i henholdsvis sommeren 2008 og vinteren 2013-2014 i Julius Bomholts Hus, Digterhjemmet i Sønderho, der afgjorde, at hun og hendes mand besluttede at sælge villaen i Aalborg og flytte til Sønderho.

Byggede nyt hus i 2016
I første omgang købte parret et hus på Digevej, som de benyttede som feriebolig. I 2016 byggede de så det hus, som de bor i nu, på nabogrunden.
”Vi syntes, det var et fantastisk sted, især om vinteren, hvor her er sammenhold, kultur og aktiviteter. Og i dag er vi meget glade for at bo her. Jeg skal ikke starte bilen for at køre til Blokhus Strand i det nordjyske, jeg kan bare tage cyklen eller gå direkte ud i naturen,” siger Birgit Knudsen.
På grund af flytningen til Fanø måtte hun opgive sit engagement som medlem af den faglitterære bestyrelse i Dansk Forfatterforening, fordi transporten til København og tilbage igen blev for besværlig.
”Men der er så mange positive ting ved at bo her, der opvejer det. Der er den nærhed, vi har fået, med et stort netværk af venner – og så er det rigtig sjovt at være på museet.”

Birgit Knudsen bruger mange timer på Fanø Museum.

Birgit Knudsen bruger mange timer på Fanø Museum.

Birgit Knudsen involverede sig hurtigt i Fanø Kunstmuseum, hvor hun kunne bruge nogle af sine kompetencer såsom research, fremskaffelse af billedmateriale og interesse for kunst. Hun blev medlem af bestyrelsen for museet i 2015 og var næstformand, da hun i oktober 2020 blev valgt som formand for den nykonstituerede bestyrelse.

Turbulens og uenighed
Det skete efter en del turbulens og uenighed mellem to fløje i bestyrelsen om driften af museet.
”I vores fløj, der vandt størst tilslutning, går vi ind for at opfylde den formålsformulering, museet har, som er at formidle billedkunst med tilknytning til øen og egnen med en spændvidde fra 1800-tallet til nutidige kunstnere. Nu skal vi se fremad,” siger Birgit Knudsen, der ikke ønsker at træde mere rundt i de uenigheder, der har været.

 Birgit Knudsen ved sit yndlingsmaleri på museet, Parti fra Byen Nordby af C. F. Sørensen fra 1849.


Birgit Knudsen ved sit yndlingsmaleri på museet, Parti fra Byen Nordby af C. F. Sørensen fra 1849.

Hun nyder arbejdet på museet.
”Der er billeder, der skal findes frem til udstillinger fra den faste samling på 1300 værker, som vi gerne vil vise i nye og anderledes sammenhænge. Der er hele tiden ting, der skal laves bag kulisserne for, at det kan fungere. Og det er spændende at arbejde sammen med nogen, der har den samme interesse og have rigtig fine og gode diskussioner,” siger Birgit Knudsen, der også tager fat i gulvskrubbe og spand, hvis det er påkrævet.
”Bygningerne skal vedligeholdes, da de er fredede, så det går der også tid med. Gulvene trængte til en omgang, så under nedlukningen i foråret blev de slebet ned, og efterfølgende sæbede en kollega og jeg gulvene ind med sæbespånevand.”

Mobilvenlig hjemmeside
Arbejdet med at designe en ny hjemmeside for Fanø Kunstmuseum, så den også kan ses på en smartphone, er netop sat i gang og går i luften til påske. Og så er der lagt planer for den kommende sæson i både den gamle bygning, der daterer sig tilbage til 1868, hvor den rummede købmandshandel og skibsproviant, og i den nye tilbygning, der blev indviet i 2013. Museet blev etableret i 1992 på basis af en kunstsamling skabt af kunstneren Ruth Heinemann.
”Vi fokuserer hvert år på en kunstner fra museets egen faste samling. I år satser vi på Heinrich Dohm (1875-1940, red.), der kom til Fanø i 1914 og købte hus i Sønderho i 1924. Vi har søgt om lån af billeder af Dohm hos private og har fået henvendelser om lån af 30 billeder,” siger Birgit Knudsen.
Udstillingen skal vises på museets førstesal fra påske og indtil juni.

Værker vender hjem
Den faste udstilling i stueetagen, 170 års vadehavskunst, udvides med værker, der har været udlånt til Ribe Kunstmuseum. Den planlagte udstilling, Kina til Fanø, er udskudt til 2022 på grund af corona. I stedet vil Margit Enggaard Poulsens udstilling i den nye bygning til juni blive afløst af værker af kvindelige kunstnere fra museets egen samling.
For børn kommer på museets førstesal en udstilling baseret på illustrationer skabt af billedkunstner Anna Jacobine Jacobsen til hendes børnebog Ø, som non-profit-organisationen Bibiana Danmark står bag. Og til september sluttes der af i den nye bygning med udstillingen Silhuetter af kvinden i vinden af tekstilkunstner Isabel Berglund, som er et kunstnerisk udtryk omkring Fanø-dragten og dens historie.

 Birgit Knudsen glæder sig til at byde gæsterne velkommen.


Birgit Knudsen glæder sig til at byde gæsterne velkommen til 2020-sæsonen.

”Jeg håber da virkelig på, at nogle vil komme og besøge museet til sommer. Vi har gjort, hvad vi kunne, for at overholde corona-restriktionerne. Kustoder har sprittet af, der er sat plexiglas op og så videre, og vi har klaret det. Men vi har ikke kunnet holde ferniseringer, hvor der plejer at komme mellem 150 og 200 mennesker, og det er lidt trist,” siger Birgit Knudsen og tilføjer:
”Vi må hele tiden tage højde for, hvad vi må og ikke må. Det er et vilkår, vi har lige nu, og det klarer vi også. Sådan er det bare.”

Blå bog Birgit Knudsen


Birgit Knudsen er født 1945 og opvokset i Varde.
Uddannet som lærer fra Esbjerg Seminarium 1967. Har arbejdet som lærer i historie og været skolebibliotekar og pædagogisk konsulent i Aalborg i sammenlagt 40 år.
Dertil kommer undervisning i historie på Danmarks Lærerhøjskole samt tidligere redaktør af Historie & Samfundsfag,
tovholder for foreningen
Jyllands Forfattere og medlem af den faglitterære bestyrelse
i Dansk Forfatterforening.
Forfatter til en række undervisningsbøger til faget historie.
Gift med Bo Knudsen.
Parret, der bor i Sønderho, har to voksne børn og fem børnebørn.

Tekst: Dorte Remar
Foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top