Thyra-høne fik besøg af Thyra-minister

Hele artiklen i PDF-format

ÆLDRE – I et nybygget hønsehus på Fanø Plejecenter spankulerer en høne af svensk afstamning rundt og føler sig lidt mere vigtig end de andre høns. Hun hedder nemlig Thyra – og det har hun gjort lige siden, landets ældreminister, Thyra Frank, kom forbi for at besøge centret og dets beboere i Nordby.

”Jeg er sikker på, at min mand finder det særdeles passende, at I opkalder en høne efter mig,” lo Thyra Frank, da hun klippede den røde snor til hus og hønsegård.

Dermed foretog ministeren den officielle indvielse af centrets nyeste ’tilbygning’, der skal være med til at gøre hverdagen mere spændende og indholdsrig for centrets beboere.

I det hele taget var det beboernes hverdag, der var i fokus ved ministerens besøg. Helt i tråd med ’etiketten’ blev hun modtaget af fungerende borgmester Marius Nielsen, der fortalte om Fanøs historie og udvikling – og som i øvrigt havde formanden for social- og sundhedsudvalget, Johan Brink Jensen, med i modtagelseskomiteen.

Herefter var det teamleder Dorte Devantier og udviklingskoordinator Dorthe Lodberg, der stod for en rundvisning i centrets fire ’leve-bo’-miljøer – og der blev uddelt adskillige ministerielle håndtryk samt muntre skulderklap til både beboere og medarbejdere efterhånden som Thyra Frank kom frem.

Dorte Devantier og Dorthe Lodberg fortalte blandt andet om, hvordan centrets beboere lever et aktivt liv i trygge rammer, og hvordan lokalsamfundet året rundt er med til at skabe forskellige gode oplevelser for de ældre borgere.

”Vi har ikke en ’Fannikerdag’, uden at centret er involveret. Når ’Pandekagebuset’ har lavet lidt for meget dej, ringer de og spørger, om vi vil have pandekager.

Hvert år arrangerer Nørby Kro desuden en julefrokost for os. Så lukker de resten af restauranten, og vi har det hele for os selv – også snapsen,” fortalte Dorte Devantier.

Og det er blot enkeltstående eksempler på, hvordan Fanø inddrager sine ældre borgere i de forskellige begivenheder, arrangementer og højtider.

Inden Thyra Frank måtte videre til andre gøremål, var der tid til en kop kaffe og en snak med flere af centrets beboere om blandt andet livskvalitet, medbestemmelse og ældremad. Og her ligger det helt fast, at de fire høns i hønsehuset ikke ender som fyld i en gang tarteletter foreløbig…

”Hønsene er af racen skånske blomsterhøns, der er lette at passe,” oplyser Dorte Devantier, der også kan fortælle, at dyrenes navne – ud over Thyra – er Olga, Silke og Kylle.

Top