Stor kæmpe-parasolhat halvt åben.
Hent den originale artikel fra avisen her
FANØ NATUR – Efterårsferien er på vej og det er svampetid. Hvilket held de to ting kan nemt kombineres.
Normalt vil man søge til skovs for at samle svampe, men i denne klumme vil jeg fokusere på svampe i klitten. Udvid din strandtur med et smut op i klitten for at se efter sand-stinksvamp og stor kæmpe-parasolhat. Bruger du mobilen og sender et foto til FanøNatur på kontakt@fanonatur.dk med angivelse af, hvor du har fundet svampen, så hjælper du med at skaffe viden om Fanøs natur.
Sand-stinksvamp gror i den hvide klit gerne på læsiden. Det er en svamp, som involverer både hekse og præster. Svampen begynder som et æg – blandt folk kaldet et hekseæg. Det findes nede i jorden. Når hekseægget er modent sender det forbavsende hurtigt et frugtlegeme – blandt folk kaldet præstepik og meget andet – op over jorden. Det går hurtigt – under en time. Hekse ægget kan spises, Smager ganske godt, men er meget lille. Frugtlegemet har en meget stærk lugt, så lad det stå.
Helt anderledes er det med frugtlegemet hos stor kæmpe-parasolhat. Det er velsmagende og meget stort helt op til 30 centimeter i diameter. Selve svampen er 15 til 30 centimeter høj, så det er en svamp, man kan få øje på i klitterne. Den gror i den grå klit. Et par af dens kendetegn er et brunt slangeskindsmønster på stokken og den store løstsiddende dobbeltring om stokken. På hatten er der mange brune skæl, så folk kalder den også slangesvamp eller -hat. Den opfører sig præcist som din parasol i haven. Først er den lukket og ligner en trommestik fra en stortromme, og så folder den parasollen ud.
Begge svampe er nærmere beskrevet på FanøNaturs hjemmeside fanonatur.dk. Her er der flere fotos og opskrifter til svamperetter, men husk spis aldrig svampe, når du er i tvivl om bestemmelsen.
Benyt gerne en eller flere svampebøger af nyere dato. FanøNatur ser frem til af få fotos fra dig.
Tekst og foto: Søren Vinding