Forhandlingerne om en bredere konstituering er løbet ud i sandet

VALG – Fanøs kommende borgmester, Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste, får ikke den brede konstituering i det nye byråd, hun havde håbet på. Ugelange forhandlinger med ’mindretallet – Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten – har ikke båret frugt. Derfor tyder alting på, at den siddende borgmester, Venstres Erik Nørreby, nu kan indkalde til det formelle og lovformelige, konstituerende møde, hvor Kristine Kaas Krog vil blive udpeget til ny borgmester fra årsskiftet.

Mødet skal, ifølge loven, senest finde sted næste fredag, og valget af Kirstine Kaas Krog til borgmester vil ske på baggrund af et flertal på seks mandater, nemlig to fra Lokallisten, to fra Det Konservative Folkeparti, et fra SF og et fra Alternativet.

Over for det flertal står Venstres tre mandater samt et fra henholdsvis Socialdemokratiet og Miljølisten.

”Jeg havde håbet på, at vi kunne lande en bredere konstituering. Det er ikke lykkedes. På den anden side er det heller ikke uset med en snæver konstituering på Fanø. Vi er trods alt kun 11 medlemmer i byrådet, og jeg vil naturligvis, fra sag til sag, arbejde for, at alle beslutninger bliver truffet med det bredest mulige flertal”, siger Kristine Kaas Krog i dag til Fanø Posten.

Hun ønsker ikke at uddybe, hvad der konkret har splittet parterne i de nu afsluttede forhandlinger, men bekræfter, at der ikke er aftalt nye møder.

Kluntet forløb

Også Christian Lorenzen, Det Konservative Folkeparti, er ked af, at de langvarige forhandlinger med Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten er løbet ud i sandet – men kalder samtidig forløbet for ’kluntet, uerfarent og urealistisk håndteret’.

”Mange forsøg er gjort, og forhandlingsforløbet har været uhensigtsmæssigt langt – men i sidste ende kunne det bare ikke lade sig gøre at udvide konstitueringskredsen. Vi har fra konservativ side forsøgt at spille konstruktivt ind i disse forhandlinger og give Kristine Kaas Krog som forhandlingsleder flere forskellige bud på manøvremuligheder. Men lige lidt har det hjulpet,” lyder det fra Christian Lorenzen.

”Forløbet har været kluntet, uerfarent og urealistisk håndteret – men nu må vi trække en streg i sandet og komme videre. Der er et stort behov for afklaring og for at rette fokus på det arbejde, der altså starter pr. 1. januar 2018.”

”For os har det været særligt interessant, hvis det kunne lykkes at trække Venstre med sine tre erfarne mandater ind i konstitueringen. Også Social- demokratiet, med sin adgang til det landspolitiske niveau, ville være en interessant spiller i vores øjne. Men det har altså som sagt og desværre i sidste ende ikke kunnet lade sig gøre,” slutter Christian Lorenzen.

Top