Borgmester-drama splitter nyvalgt byråd

SPLITTELSE – Et regulært drama om borgmesterposten, magt og indflydelse har gennem de seneste uger udspillet sig på Fanø, og truer nu med at trække dybe furer i samarbejdet mellem medlemmerne af det nye byråd, der tiltræder ved årsskiftet.

På den ene side står Fanø Lokalliste, Det Konservative Folkeparti og SF. Til sammen kan de mønstre fem mandater.

På den anden side står Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten. Også de har fem mandater. I midten af den ’arena’ står Alternativets nyvalgte og politisk helt uprøvede Sofie Valbjørn. Hun har det 11. og afgørende mandat – og stod, ved redaktionens slutning, til at overtage posten som borgmester.

Sofie Valbjørn var først med i en konstitueringsaftale med Fanø Lokalliste, Det Konservative Folkeparti og SF – en aftale, der ville gøre lokallistens Kristine Kaas Krog til borgmester og konservative Christian Lorenzen til viceborgmester. Den aftale blev dog pludselig, og nærmest som et lyn fra decembers grå himmel, væltet over ende, da Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten fik held med et frieri til Sofie Valbjørn. ’Ringen’ var i dette tilfælde selveste borgmesterkæden – men med den klausul, at Fanøs nuværende borgmester, Erik Nørreby fra Venstre, får posten som viceborgmester.

Sofie Valbjørns pludselige sideskift har – naturligt nok – efterladt hendes oprindelige aftalepartnere i både skuffelse og dyb frustration. Samtidig er hendes håb om at blive den brobygger, der kan samle byrådets medlemmer i en bred konstituering blevet pure afvist af hendes oprindelige aftalepartnere.

“Fanø Lokalliste, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti må konstatere, at der nu foreligger en anden konstituering, end den vi indtil lørdag formiddag var en del af. Denne nye konstellation ønsker vi ikke at indgå i, da vi ikke har tillid til, at de politiske fællesnævnere, vi er gået til valg på, kan gennemføres i en sådan konstituering. I stedet danner vi en valggruppe med vores tilsammen fem mandater.”

Sådan hedder det i en pressemeddelelse, der umiddelbart inden redaktionens slutning blev meldt ud fra det nye mindretal.

Dermed er fronterne trukket klart op, allerede inden det nye byråd går i gang med arbejdet. Fanø Posten var trykt inden det endelige og bindende konstitueringsmøde fandt sted på rådhuset, og da ingen åbenbart kender dagen før solen går ned over Fanø, må vi henvise vore læsere til at følge dramaets sidste kapitler her på hjemmesiden.

Tre nye ’byrødder’

Tre mandater skiftede i øvrigt ’ejer’ ved kommunalvalget på Fanø. De to var forudsigelige, da konservative Kjeld Nielsen og Miljølistens Else Møller ikke ønskede at genopstille. Det gjorde derimod Venstres Emil Hoffmann Madsen, men han fik ikke genvalg.

Nyvalgt blev Merete Engsted fra Fanø lokalliste, Frej Kofoed Petersen fra Det Konservative Folkeparti samt Sofie Valbjørn fra Alternativet.

 

Top