Stor gulben set i Danmark for første gang. Søren Brinch var på pletten
FUGLEKIK – Miraklet skete for Søren Brinch, formand for Fanø Fuglestation, da han mandag den 16. november klokken 15.24 gik en aftentur på en oversvømmet Høneeng syd for Sønderho. Pludselig står der blot 50 meter fra ham en stor vadefugl med rigtigt gule ben. Søren ved fra mange rejser i Nordamerika, at så er vi ’i kassen’ for gule ben, og det er usædvanligt i Danmark. Der findes to arter og det er lille gulben – og stor gulben. Den lille er set 10 gange i Danmark og er dermed en sjælden gæst her på denne side af Atlanterhavet. Modsat var stor gulben endnu ikke truffet i Danmark!
Sørens puls kommer hurtigt op på 180, fordi han efter blot fem sekunder stensikkert ved, at det er en af de to gulben, og han fyrer bare løs med kameraet i det begrænsede lys klokken 15.25.
Død vandrefalk
Der er solnedgang 16.19, så han tænker at der nok kommer et ophold i de byger, der nu kommer buldrende ind over Fanøs sydspids. Han får taget adskillige billeder, da fuglen pludselig efter blot to minutter som den eneste af mange forskellige vadefugle letter fra den lille ø på den oversvømmede eng. Fugle flyver stik øst. Så, tænker sønderhoningen, nu skal der handles, men umiddelbart efter finder han en død vandrefalk i græsset blot 50 meter fra findestedet, så nu skal der justeres planer.
Chok foran skærmen
Den døde vandrefalk har ringe om benet, og de skal indmeldes, så dens historie kan afdækkes, og fuglen skal indleveres til veterinærmyndighederne for test af fugleinfluenza. Søren beslutter, at han må se billeder og melde ud til resten af ’birder-Danmark’, når han er hjemme i huset i Sønderho, og har verificeret arten på computeren, da ingen alligevel kan nå til Fanø og se den i dag. Men en død falk mere forsinker ham. Lang historie kort – han kommer hjem og fuldstændig mørbanket efter at have talt fugle fra solopgang siden 7.58, får han et chok foran skærmen. Den er klokke-ren – det er en stor gulben på grund af størrelse, et næb der er tykkest ved basis, det noget grove ansigt med en meget tydelig mørk streg mellem næb og øjne og flere andre karaktertræk, der først er synlige ved skærmen. Søren sender fotos ud i sit netværk, og med hjælp fra Sebastian Klein, Lars Grøn, Michael Køie Poulsen og mange andre ’birdere’, får de den endelig bestemt.
Rykind af ornitologer fra hele Danmark
Når fugle kommer over Atlanterhavet, så kan fugle fejlnavigere, fordi ’GPSen’ er kortsluttet på grund af storm eller andet på fuglens træk fra Nordamarika til Sydamerika. Det sker mange gange hvert år i hele Europa, så har det med at tiltrække mange mennesker, og allerede dagen efter ankommer de første tilrejsende fra hele Danmark og får med stor glæde set den sjældne amerikanske vadefugl.
I løbet de næste dage frem til lørdag den 21. november besøger over 200 mennesker Sønderho for at se fuglen. Den ses ved den nyetablerede Sønderho Havn frem til lørdag aften, og er ikke set siden.
Men det blev en vild fuglekikkedag, den største på Fanø og måske den største i Danmark i 2020. Henrik Haaning ’laver’ hvidkindet værling, den femte i Danmark og nummer to for Fanø, Frederik W. Johansen ’laver’ dværgværling, nummer 88 for Danmark, og Søren genfinder stor gulben, der var væk i mange timer, nummer ét for Danmark.
Guide på fugleture
Og Søren – han er ude og lede igen efter den næste spændende fugl, når han ikke lige underviser på Syddansk Universitet og guider nysgerrige mennesker i sit firma Nationalpark Safari og på Fanø Fuglestation.
På Fanø Fuglestations åbne facebookside, kan du se alt om fugle og ture https://www.facebook.com/groups/224889424358221
-fina