Ukrudt er også blomster

Hent artiklen som PDF her

FANØ NATUR – ”Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende”, sige Peter Plys. Denne klumme skal handle om noget af det almindeligste ukrudt i en have på Fanø. Det er ukrudt, som kommer, fordi planterne er tilpasset jorden og klimaet på Fanø. Klummens pointe er, at når du først kender ukrudtet, så nyd de kønne blomster. Lad hakkejernet stå. Det bliver din have en smule vildere af.
Én af de første blomster, som om foråret indfinder sig i Fanø-jord er vårgæslingeblomst. Det er den lille spinkle blomst på fotoet. Den kan gøre bar Fanø-jord helt hvid. I gamle dage var man meget bekymret, hvis det skete. Den fik ry for at kunne ødelægge den nysåede rug, men det gør den ikke. Den skal bare være hurtig: Spire, sætte rod, blomstre og sætte frø inde Fanø-jorden bliver for tør. Når et er gjort på nogle få uger, så forsvinder den igen. Så lad hakkejernet stå og nyd det tidlige blomsterflor!

Shepherd’s Cress
Flipkrave, en anden hvid forårsblomst, dukker også tidligt op i nærringsfattig og sandet jord som på Fanø. I England kaldes den karse blandt fårehyrder – Shepherd´s cress. De hvide blomster sidder tæt sammen i toppen af stilken som en præstekrave. De grønne blade sidder tæt ved jorden i en roset. Bladene kan spises som karse, men også her skal man lade lugejernet stå. Den forsvinder, når jorden bliver tør.
Hvis havejorden er lidt fugtig, kan man være heldig, at vorterod slippe indenfor havehegnet. Også den forsvinder hurtigt af sig selv, fordi den skal klare hele plantelivet, inden træerne sætter blade. Nyd de skinnende gule blomster og grønne blade, så længe de varer. Lad skuffejernet stå. Vorterod kan ikke spises.
Der er desværre ikke plads til fotos af alle planterne, men du kan se dem på FanøNaturs hjemmeside, fanonatur.dk.

Tekst og foto: Søren Vinding

Relaterede artikler

Top