Okkergul pletvinge – et kort sommerfugleliv

Midt i maj kommer den flotte Okkergul pletvinge ud af sin puppe.

Hent artiklen som PDF her

FANØ NATUR – ”Jeg har aldrig set så mange larver samlet før,” lød det fra Anne Mette, da hun fortalte om sit fund på en varm sydvendt klitskrænt nær Nordby. Det måtte jeg ud at se på.
Det var okkergul pletvinges larver. De begyndte deres liv i juni 2021, hvor en okkergul pletvinge-hun var på jagt efter et sted at lægge sine æg. Hun fandt det på en sydvendt klitskrænt. Det var et så godt sted med lunt sand og mange vejbredplanter, så hun lagde alle sine 100 æg der. Kort tid efter døde hun godt tilfreds med, at hun havde fundet et sted til de kommende larver med mange foderplanter og et varmt mikroklima.
Efter et par uger kom larverne ud. De begyndte straks at æde små huller i foderplanterne. Samtidig lavede de i fællesskab et spind hen over planterne. Det skulle isolere, så de kunne holde varmen i boet og samtidig beskytte sig mod fjender.

Lever i fællesskab
De næste 10 måneder lever larverne i et fællesskab under spindet. De æder, æder og æder, samtidig med at de flytter spindet til nye værtsplanter. Når vinteren kommer, forstærkes spindet, så det kan klare kulde, sne og regn – ja selv en oversvømmelse.

Okkergul pletvinge lever i 10 måneder som larve og kun i en uge som sommerfugl.

I dette forår varmede solen spindet op – og så begynder larverne at æde igen. Det var lige her, Anne Mette fandt dem. Lige nu i de kolde dage æder de ikke meget, men når temperaturen bliver 13 grader, begynder de igen og æder videre april måned ud. De skal være tykke og fede, inden de skal forpuppe sig og forvandle sig til sommerfugle.
Midt i maj kommer den flotte okkergul pletvinge ud af puppen. Det er den, vi lægger mærke til. Det er den, vi vil passe på, og den vi laver vores haver vilde for, men den voksne sommerfugl lever kun godt en uge. I den tid når den at parre sig og få lagt nye æg.
10 måneder af okkergul pletvinges liv går som larve med at æde sig tyk og fed. At være sommerfugl er en meget kort del af dens liv. Så når du laver din have vild, så husk foderplanterne til larverne.

Tekst og foto: Søren Vinding

 

Relaterede artikler

Top