Naturen i en juledekoration

Hent artiklen som PDF her

FANØ NATUR – Det er ikke kun julen, som bæres ind nu – også Fanøs natur bæres i denne tid ind i husene. I naturen er der uanede muligheder for at finde materialer til juledekorationer. De mange svampe, kogler, mosser, laver og bregner er grundlaget for rigtig megen kreativitet. Men hvad er det så man henter ind?
Rigtig tit finder døde kviste med gråt lav plads i dekorationerne. De er dekorative, men også interessante naturhistorisk set. Den almindeligste af de grå laver hedder – ja, almindelig kvistlav.

Svampekolonier
Kvistlav er kolonier af svampe og alger. Svampene sørger for at holde sammen på det hele, og algerne skaffer maden til kolonien gennem deres fotosyntese. Svampen er koloniens hus, mens algerne tilbereder føden til dem selv og svampen.
Man må kun tage døde grene med kvistlav ind til dekorationerne, men laverne på grenene er stadig levende. De biologiske processer er stadig i gang. Laverne optager vand, næring og CO2 direkte fra stueluften og udskiller ilt til stuen. Laverne er således total afhængige af luften omkring dem.
Det udnytter man også til måling af luftkvaliteten i byer. Man placerer grene med almindelig kvistlav forskellige steder, for eksempel langs en vej og lader dem stå et halvt år. Er der opstået skader på laverne, er luftkvaliteten ikke god nok.

Tekst og foto: Søren Vinding

 

Relaterede artikler

Top