Naturen er det allervigtigste for turisterne

To friske undersøgelser viser det samme: Vestkysten og Vadehavet er trækplastrene. Naturen betyder alt, men der mangler flere gode spisesteder udenfor højsæsonen

Helt originalartiklen fra avisen som PDF her

TURISME – Vi vidste det selvfølgelig godt i forvejen, men nu har to friske undersøgelser bekræftet det: Naturen er det altafgørende trækplaster her hos os.
Den første undersøgelse er fra Partnerskab for Vestkystturisme, der er en sammenslutning af Destination Vadehavskysten, Destination Vesterhavet og Destination Nordvestkysten med flere. Den er lavet af Wilke med økonomisk støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Strand på Fanø

Stranden på Fanø er hele året rundt et stort trækplaster. Er temperaturen ikke til at bade, kan man altid gå en tur og få frisk luft.

Her er konklusionen, at turister drages til Vestkysten på grund det brusende hav, de endeløse strande og blæsten i håret – men der mangler flere gode spisesteder uden for sæsonen. Og flere toiletter.

Mange kommer igen og igen
83 procent af gæsterne har besøgt Vestkysten helt op til 10 gange. Gæsterne giver gerne ferietips videre til venner og familie, men efterspørger større udvalg af butikker og restauranter uden for sæsonen. Vestkystferie går aldrig af mode, og tilsyneladende kan de fleste ikke få nok af den. Mens 17 procent førstegangsbesøgende hvert år, har hele 83 procent af gæsterne besøgt Vestkysten mindst én gang og helt op til ti eller flere gange tidligere. Gæsterne taler gerne varmt om kystferien til venner og familie, og Vestkysten ligger med en score på 63 med pil op ad på anbefalingsbarometeret. Anbefalingsgraden stiger fra juli til oktober, og derfor bør der skrues op for at promovere vort område uden for højsæsonen.
Den dugfriske gæsteanalyse viser, at gratis oplevelser i naturen, spiseoplevelser, shopping og familiehygge har størst værdi for gæsternes samlede ferieoplevelse. En bred vifte af kultur- og oplevelsestilbud tæller også.
Analysen viser, at førstegangsbesøgende, som kommer uden for sæsonen, især vægter gourmetoplevelser højt. Efterspørgslen vil kun vokse fremover, skønnes det.

91 procent ønsker beskyttet natur
Nationalparkens undersøgelse fra 2020-2021, der er baseret på 579 danske interviews plus udenlandske, har denne konklusion: For 91 procent af turisterne i vadehavsområdet er det af afgørende betydning, at den natur, som de kommer til som gæster, er beskyttet.
Konkret viser undersøgelsen, at 77 procent af turisterne kommer for landskabet og lokationens skyld, klima og luftkvalitet (65), naturen (62) og Nationalpark Vadehavet (55 procent). For turisterne er afslapning, natur, miljø og nationalparken altså de suverænt vigtigste årsager til, at de kommer. Og 46 procent foretrækker at handle hos virksomheder, der har samme værdier som dem selv.
”Kort sagt kommer turisterne på grund af naturen, som de ønsker beskyttet og intakt. Og de gider ikke turismetrængsel og slidt natur,” sammenfatter nationalparkchef Peter Saabye Simonsen.

Ikke mere af det samme
”Det sender et klokkeklart signal til turismevirksomheder og politikerne om, at der skal passes ordentligt på Vadehavets rigtige natur, og at mængden af turister skal håndteres. Gæstestyring på den gode, informerende måde skal tænkes seriøst igennem sammen med udvidelser af overnatningskapacitet, manglende infrastruktur med videre, fordi mere af det samme er no-go”, fastslår han.
Med udgangspunkt i resultaterne fra den fælles undersøgelse har Nationalpark Vadehavet sammen med Nordsee Tourismus, nationalparken i Slesvig-Holsten og Verdensnaturfonden i Tyskland indsendt en projektansøgning til EU. Det skal danne grundlag for, at vi i tiden efter corona sammen kan udvikle oplevelser, der gavner naturen, udvikle fælles opførselsregler og løfte kvaliteten i naturrundvisningerne.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top