Leder: Alternative ideer

LEDER –  ”Har I hørt det? Fanø Kommune vil nu prøve at eksperimentere med 30 timers uge!”
”Hø-hø – de får sgu da stress, hvis de skal så langt op i arbejdstid…”

Der skal nok blive trukket på smilebåndene rundt omkring. Især når den slags forslag kommer fra et parti, som i manges ører minder om Jacob Haugaard – bare uden selvironi.

Men det er alligevel værd at tygge lidt på tankerne fra Fanøs nye borgmester Sofie Valbjørn, når hun uddyber nogle af de visioner, hun gerne vil afprøve.
Det gør hun i vores store Profilen-interview på midtersiderne i denne avis, der er tilbage efter vinterdvalen og af naturlige årsager har en vis politisk slagside, altså rent volumenmæssigt.

Et nyt byråd, en helt nyvalgt borgmester og nogle nye tanker. Parret med et par gode, konkrete nyheder, når det gælder den lokale boligsituation og dermed også arbejdet med at tiltrække nye indbyggere. Fanø står stærkt med en masse muligheder, påpeger borgmesteren – det gælder bare om at gribe dem og udvikle dem.

Hun har også ret i, at det giver nogle store fordele at være lille. Der er kort vej fra tanke til handling i Fanø Kommune. Og selvom det nogle gange kan knibe med hastigheden på de små stræk, giver det muligheden for at omsætte visioner til virkelighed på en anden og mere effektiv måde end i en stor kommune.

Det nye specialudvalg, som skal arbejde på en ny energiplan, er et dejligt konkret sted at starte. Alle teknologier udvikler sig så hurtigt, at Fanø har realistiske muligheder for at sætte barren rigtig højt for ambitioner indenfor klima og miljø. Øens lille skala og fysiske forhold med korte afstande gør, at vi f.eks. kan være i front for den elektrificering, der er på vej.

Vores færger, busser, kommunale køretøjer og måske delebiler skal da være eldrevne i en overskuelig fremtid. Hvad ellers – og hvor ellers end på en lille grøn ø i en nationalpark? Affaldsordningen – som der lige nu er meget skepsis om – bør også tænkes ind i en lokal, cirkulær økonomi, der udnytter energien i organiske affald. Teknologien er der jo, hvis man ellers dropper at dumme sig med sin egen dybe tallerken.

Der er nok at tage fat på – alene på de realistiske områder. Det kan næppe nås på 30 timer, men mere kan også gøre det.

Læs også Profilen-portræt – “Vi har unikke muligheder for at tænke nyt”

Relaterede artikler

Top