Karen Marie mødte Clint Eastwood på golfbanen

Karen Marie Hansen omgivet af minder. Hun har nu et mere, da vi har givet hende dette foto på silkepapir fra Casa Grafika. Forsinket tillykke med fødselsdagen.

Karen Marie Hansen blev først fotograf, men ville være skuespiller – og blev det

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

STJERNESTØV – At se væggene i Karen Marie Hansens sommerbolig i Sønderho er en overvældende oplevelse. På ét billede er hun sammen med Clint Eastwood, på et andet billede ses John Wayne. Der er også meget gamle slægtsbilleder fra Fanø og billeder af en underskøn kvinde på 21 år.
”Ja, det er mig. Det er taget af John E. Reed, den absolut bedste og mest kendte Holywood-fotograf,” fortæller hun.
Og hvad er historien bag billedet med Clint Eastwood?
”Vi mødtes på golfbanen. Jeg præsenterede mig, og han præsenterede sig som Clint. Så kunne jeg pludselig regne ud, hvem han var. Vi gik ud sammen, men det var det. Jeg blev ikke en af hans syv koner,” smiler hun.
”Og som du kan se, er der et foto af John Wayne. Min daværende mand og jeg kom sammen med ham og hans kone Pilar, som jeg stadig er veninde med,” tilføjer hun. Pilar er 96 år.
Karen Marie Hansen, der her i sommer havde i alt 75 gæster fra både Danmark og USA for at fejre sin 90-års fødselsdag den 28. maj i et telt i baghaven, har, som man nok kan regne ud, haft et enestående liv. Hun blev født i Gentofte som datter af Carl Marcus Hansen og Astrid Hansen, født Frederiksen. Faderen havde et sø-ekviperingsfirma i Nyhavn, som solgte uniformer og arbejdstøj til søens folk. Han var også modstandsmand, så familien vidste aldrig, om han kom hjem, eller om tyskerne havde visiteret ham på cykleturen til og fra arbejde. Han cyklede ofte med forbudte materialer.

Fik barn efter hver hjemkomst
I en årrække havde familien ferieret hos familie på Fanø. Hendes morfar var skibsreder Hans Frederiksen.
”Han kom hjem hvert andet år, og det første til et barn hver gang, men efter fem børn, fik han besked på at komme hjem. Det rejste så til Newcastle i 1909 og kom tilbage i 1916,” fortæller hun
Slægten kan føres langt. ’Lille Jes’ alias Jes Jensen Sonnichsen, der fik 10 børn, kan spores til 1785. Men slægten er ældre.
Men tilbage til Karen Marie, hendes søster Lilian og de to forældre, der startede med at bo på Amager, inden de flyttede til en nybygget villa i Gentofte i 1934. Da moderen havde familie på Fanø, kom de ofte kom på ferie hos Anna ’Most’ ved møllen i Sønderho, hvor moderen havde familie. De oplevede blandt andet et grimt flystyrt lige bag møllen under 2. Verdenskrig. Det var et allieret fly.
”Vi troede, hele Sønderho brændte og var bange for, at vores familie i Kåverdalen var ramt, men det var heldigvis ikke tilfældet,” fortæller hun, der blot var en lille pige på seks-syv år.

Heinemanns hus til salg
”En dag i 1942 ringede en ven af far så til Gentofte og fortalte ham, at Heinemanns hus, som vi kalder Sandy Hook på grund af fyrtårnet af samme navn i New York, var til salg. Han købte det ubeset. Men tyskerne beslaglagde det, så vi så det først efter krigen. Det så herrens ud. Soldaterne havde skudt med pistoler i huset,” beretter hun.
I 1946 var familien på ferie på Bornholm. Russiske soldater havde grebet søsteren i ond hensigt, uden at der skete mere, men:
”Så sagde min far: “Vi skal ikke være i Danmark mere.” Han mente, russerne ville besætte Danmark. Så vi søgte og fik visum til USA. Vi rejste derover i det polske skib Batory, fuldt af fattige polakker. Vi var dog så heldige at spise med kaptajnen. Undervejs tabte vi en skrue, og vi kom en uge for sent til USA. Det tog to uger. Der var næsten intet at spise ombord i den sidste uge. Da vi ankom, blev vi ’ført bort’ af FBI. Vi slap udenom køen på den måde, fordi farmors FBI-venner havde sørget for det,” fortæller Karen Marie Hansen.

I lære som fotograf
De boede først hos hendes morbror, Harry Frederiksen. Og faderen forsøgte at starte forretning, men hans engelsk var dårligt, og det gik ikke. Så i 1949 rejste de hjem. De forsøgte med USA igen i 1950 – 1952, men nej.
Da hun nu i 1952 var en ung pige i Danmark, der skulle vælge uddannelse, vidste hun ikke, hvad hun ville. Og dog.”Jeg ville være skuespillerinde. Men det ville far ikke være med til, så jeg måtte gå i lære som fotograf. Jeg afsluttede uddannelsen på Sorbonne i Paris fra 1954 til 1955. Jeg fik 300 kroner om måneden hjemmefra, og det var slet ikke nok. Så når de amerikanske soldater inviterede os ud at danse, fik vi da mere end brød den aften,” smiler hun.

Fra Paris til Hollywood
Efter Paris var hun fast besluttet på at tage til USA for at blive skuespiller. Hun rejste og fik førsyt samme lærer som Rock Hudson, derefter Clark Gables første hustru. Hun begyndte at få små roller, blev fotograferet af John Reed, hvilket var et blåt stempel, og kom med i mage opretter som Anni Get Your Gun og komedieserien Beverly Hillbillies, der senere blev en tv-succes. Hun blev gift med skaberen at titelmelodien, sangeren og multikunstneren Daniel Edward Leffler. En graviditet spændte ben for en stor rolle i filmen The Islander. Men de fik stor succes med deres forestillinger rundt om i Californien. De fik datteren Debora og sønnen Steven Carl. Leffler havde succes med sine forretninger også, så de levede et ægte luksusliv. Ægteskabet røg sig en tur efter 15 år, og hun fik en kontorchefstilling i et ejendomsmæglerfirma, hvilket gik over al forventning.
I dette job havde hun den store fornøjelse at skulle til kontoret på Hawaii hver måned.

Sendte Lars Ulrich på tennisskole
Og en pudsig detalje: Karen Marie har huset en dreng, Lars Ulrich, der senere blev trommeslager i Metallica og i dag er 60 år. Hun var venner med Lone og Torben Ulrich, og de ønskede, han skulle gå i tennisskole i Californien.
Hun husker tydeligt, hvor genert Lars var, da han første gang skulle afleveres på tennisskolen. Det har ændret sig.
Og dette er kun en lille del af hendes utrolige liv. Måske vil TV Fanø en dag sørge for resten.

Tak for samtalen, Karen Marie Hansen, det var en fornøjelse!

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

 

 

 

Tags

Relaterede artikler

Top