Helt ny museumsoplevelse på vej

Bestyrelsen havde inviteret til pressemøde i Fanø Museum.

I den smukke, fredede bygning på Museumspladsen i Nordby har bestyrelsen for Fanø Museum længe ønsket at skabe en tidslomme, der fortæller historien om livsvilkårene i en typisk, men beskeden Fanø-familie i perioden op til 1900-tallet.

Ønsket kan nu realiseres, efter at Fanø Museum har modtaget en million kr. fra Inger og Jørgen Nygaard Larsens Fond, en fond der også bidrager til opbygningen af Heksemuseet i Ribe.

Tirsdag den 14. marts havde Fanø Museum inviteret til pressemøde, hvor bestyrelsen ved Else-Marie Gejl Christensen præsenterede projektet. Et projekt der skal forvandle Fanø Museum fra en lidt støvet og traditionel udstilling af ’ting’ til en tidstro autentisk tidslomme, der rummer fortællingen om en Fanø-families liv med manden til søs og kvinden som omdrejningspunkt i hjemmet.

Målet er at give museets gæster indsigt i kulturhistorien og hverdagslivet på Fanø for 100 år siden. Ved at introducere moderne formidlingsmetoder kan besøget opleves af både børnefamilier og gæsten, der har helt særlige interesser.

Det meste af bygningen står fortsat med datidens materialer og den oprindelige rumopdeling. Dog skal ’æ frangel’ (en forstue, der gik tværs gennem husets bredde, red.) genetableres, før huset kan blive den autentiske ramme for fortællingen og formidlingen af historien.

Den moderne digitale formidling vil blive suppleret med ’rigtige ting’, som må berøres, prøves, leges med.

Med de nye rammer og moderne teknologi vil Fanø Museum – gennem temaer og særudstillinger – kunne formidle livet på Fanø på helt nye måder.

”Spændende bliver det,” konstaterer Else-Marie Gejl Christensen, der forventer, at dele af museet vil være åbent for besøgende gennem ombygningsperioden.  Den starter, når Slots- og naturstyrelsens tilladelse til at ombygge den fredede bygning foreligger om nogle måneder. Selve ombygningen forventes at være færdig i løbet af efteråret.

Børne- og kulturudvalgsformand Niels Heinel ønskede tillykke med den store donation. Han takkede bestyrelsen, og alle andre omkring museet, for deres ihærdige succesfulde indsats med at søge fondsmidler.

”I er et flot eksempel på, hvordan de frivillige kræfter skaber resultater på Fanø,” sagde udvalgsformanden bl.a.

”Fanø Museum er klar til en ny æra takket være donationen fra Nygaard Larsens Fond, og ganske særligt på grund af Ida og Per Bjergs ihærdige og entusiastiske indsats for bevaring af museet gennem rigtig mange år,” sluttede Else-Marie Gejl Christensen pressemødet på museet.

Ud over ombygningen ventes Museumspladsen renoveret og omlagt af Fanø Kommune i fase 2. Udvalgsformanden forventer, at den vil blive prioriteret i forbindelse med kommunens budget for 2018.

Udvikling af den digitale formidling er planlagt til en fase 3, når yderligere finansiering er på plads.

Relaterede artikler

Top