Fanø Brugsforening slap med en lille forskrækkelse i 2022

225 medlemmer deltog i generalforsamlingen i Fanø Brugsforening. De fik godt smørrebrød fra SuperBrugsen bagefter.

Rettidig omhu gav Fanø Brugsforening et lille overskud som en af de få i landet

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

HANDELSLIV – Fanø Brugsforening, der i 2022 fik 57 nye medlemmer og nu er oppe på 2600 i Nordby og 357 i Sønderho, kom ud af 2022 med et overskud på 0,32 mod 1,92 millioner kroner i 2021. Omsætningen faldt endda fra 136,3 til 135,1 millioner kroner. Og det fornuftige resultat skyldtes hurtig indgriben i starten af året, sagde formand Torben Tobiasen i sin beretning på generalforsamlingen torsdag den 27. april i Fanøhallen. Den tiltrak 225 medlemmer.

Brugsforeningens formand Torben Tobiasen var godt tilfreds med, at der blev skredet ind tidligt, da budgettet begyndte at se ud til ikke at kunne holde. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten

Brugsforeningens formand Torben Tobiasen var godt tilfreds med, at der blev skredet ind tidligt, da budgettet begyndte at se ud til ikke at kunne holde.

”Vi kunne hurtigt se, at det gik den forkerte vej og greb hurtigt ind med optimering af personalet. I oktober var vi så på budgettet,” sagde han, der er revisor til daglig. Han tilføjede, at SuperBrugsen i Nordby er blandt kun seks SuperBrugser, der fik overskud. På kundetilfredshed ligger Nordby på en ottendeplads.
Med til at undergrave økonomien var, foruden forbrugernes hurtige skifte til billige varer, et meget stort kædebidrag til Coop Danmark på 7,6 millioner kroner, over seks procent af omsætningen, fortalte han.
Coop landede alligevel sit største underskud nogensinde på 628 millioner kroner. Til sammenligning fik Salling Group over 972 millioner kroner i overskud, han man kunnet læse i landsmedierne.
”Det er slet ikke tilfredsstillende. Det er et underskud på to millioner kroner per butik. Det er nødvendigt med nogle fundamentale ændringer. Vi går nu til færre kæder. Det er den rigtige medicin. Nu ser vi frem til de rette varer til den rette pris og mere frihed til den enkelte butik. Vi vil ikke påtvinges varer, vi ikke kan sælge,” sagde formanden, der er revisor til daglig.
Coops formand Lasse Bolander har da også siden generalforsamlingen bebudet sin afgang.

Der blev lyttet nøje til brugsformanden og bestyrelsens beretning. Og debatlysten fejlede ikke noget.

Vor lokale formand tilføjede, at Fanø Brugsforening er selvstændig og kan gøre, hvad den vil, men:
”Vi er en fri butik og kan søge andre steder hen. Men de, der har prøvet det, fik ikke noget ud af det, så vi vil nok ikke lukke vor brugsbutik. Men når det ny Coop-skilt skal sættes op, bliver det nok ikke alt for stort,” sagde Torben Tobiasen.

Gerne samarbejde
Han sagde derimod, at da Fanø Brugsforening har en solid egenkapital, så afviser den ikke samarbejde med andre på Fanø.
Torben Tobiasen var tilfreds med, at gamle, blandede it-systemer i Coop nu er erstattet af ét system, nemlig SAP. Nu så han bare frem til, at leveringsvanskelighederne, især inden for frugt og grønt, ophører.
En gennemgang af det ny fordelssystem, der lægger op til, at man skal binde penge til sit kort for at få bestemte rabatter, vakte ikke den store begejstring i salen:
”Vi er helt afhængige af turisterne. Vi lokale står kun for 37 procent af omsætningen her i butikken. Er det ny system lavet for at få os bundet til at købe mere,” lød et skarpt spørgsmål fra Kirsten Poulsen, tidligere formand for Ældresagen.
Formanden erkendte, at turisterne er meget vigtige for butikken, og at slaget for en god omsætning skal slås i sommerperioden.

Nyheder frem til 2025

  • Kun i juli vil der være forlænget åbningstid. Det bliver til klokken 20.45, da det er mest økonomisk på grund af overenskomsten
  • Kvickly, fakta, coop.dk mad, coop.dk shopping, Dagli’brugsen, hedengangne Irma, Coop 365 Discount og SuperBrugsen bliver til Coop – Danmarks førende og bæredygtige super­marked, Coop 365 Discount – Danmarks grønne discountkæde og Brugsen – Danmarks mest lokale nærbutik
  • SuperBrugsen skal skifte navn i løbet af 2024. Coop-skiltet bliver ikke alt for stort, sagde formand Torben Tobiasen
  • Coop Primekonto bliver til Coop Fordelskonto
  • Hver dag vil der være et ekstraskarpt tilbud i appen
  • 15. september er der frist for foreninger på Fanø for at søge støtte til deres projekter

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top