Edith M. Holz-udstilling på Fanø Kunstmuseum

100-års-udstillingen forvaltes af datteren Ricarda Kiwit,  født Holz. Her ses hun blandt en række af sin mors sirlige værker fra Fanø.

Den tyske billedkunstner Edith M. Holz, der ville være fyldt 100 år i år, skabte mange værker i Sønderho og får egen udstilling

Hent den originale artikel fra avisen her

MUSEALT – Den anerkendte kunstmaler Edith M. Holz fra Oberhausen i Nordtyskland gik bort som 87-årig, men havde hun levet i dag, ville hun være 100 år. I den anledning og for at vise noget særligt har Fanø Kunstmuseum i samarbejde med datteren Ricarda Kiwit, fdt Holz, valgt at vie hele udstillingslokalet på 1. sal til en udstilling med hendes værker fra Sønderho. Og udstillingen, forvaltet af datteren, er udsøgt, skal vi hilse og sige.
Ricarda Kiwit fortæller, mens hun er med til ophængningen af de udvalgte værker, at hendes mor besøgte Sønderho hvert år i 40 år, og med årene blev hun en skikkelse, som folk hurtigt genkendte, når hun var ude med pen, pensel, farver og staffeli.

Kunstmaleren Edith M. Holz. Foto: Familie.

Den nordtyske kunstmaler Edith M. Holz ses her i et familiealbum. Hun ville være blevet 100 år i år. Hun blev 87 år.

Hun og familien boede altid i Fru Hansens Hus, også kendt som Ottos Hus. De boede hos postmester Jensen og familie og omgikkes andre kunstnere som Reinhardt Heinemann, Elsa Nöbbe og Franz Lizt, blandt andre.
”Jeg kom med første gang i 1962, da jeg var seks år, og jeg husker så tydeligt, at vi var på Sønderho Kro. I årene løb blev byen som ’Heimat’. Så denne udstilling er min tak til Sønderho,” fortæller datteren, der i dag er 66 år og landskabsarkitekt.

Smuglede porcelæn
Hun blev ved med at komme, også da hun og hendes mand fik børn, men det var ikke hvert år.
”Når vi var her, tog vi ofte til Esbjerg og købte Kongeligt Porcelæn og smuglede det til Tyskland,” fortæller hun med et stort smil. Man måtte faktisk ikke bare tage det med hjem!
I dag har familien med tilladelse fra de danske myndigheder fået mulighed for at købe et sommerhus i Sønderho, Lodsens Hus eller Lottes Hus også kaldet.
Edith M. Holz, der blev uddannet på kunstakademiet i Krefeld på det første hold efter 2. Verdenskrig, havde, som man kan se på udstillingen, en stor forkærlighed for naturen og blomsterne på Fanø. Hendes speciale var akvarelmaleriet.
”Men hun arbejdede også med glas og kirkeglas,” fortæller datteren i samtalen på museets første sal.
Alle motiver, der vises på udstillingen, er fra Fanø. Og da det er en salgsudstilling, er der gode chancer for at få noget med hjem til huset eller sommerhuset. Overskuddet går via en stiftelse til forskellige institutioner, museet får en tredjedel.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

 

Relaterede artikler

Top