Vind til varme

Fanøs, og det vil især sige Nordbys, fjern­varmeforbrugere er et heldigt folkefærd. Et kort rør til Esbjerg, og så er der varmt vand. Vi er dog ikke gode nok til at udnytte varmen og sender derfor vand retur, der ikke er kølet nok ned, det er så en anden sag.
Nordby Fjernvarme bør nok sende brugerne en folder om det, så alle vi heldige kan hjælpe til med at nedbringe energispildet og gøre øen grønnere.
For selv om vi gerne vil have en grøn profil, kniber det lidt. Bussen til Sønderho er ikke elektrisk endnu, for mange kører alene rundt i store benzinslugere, og i mange sommerhuse er der stadig el-paneler i stedet for varmepumper. Vindmøllerne på nordspidsen burde også udskiftes med én stor, der kunne producere måske det femdobbelte eller mere end de tre utids­svarende møller, der står der nu. Men det forhindrer naturbeskyttelsesloven åbenbart.
Men hvad kan vi så gøre? Kulværket i Esbjerg skal nedlægges, mener Ørsted. Men det kan ske så tidligt, at Fanø kommer i knibe. Og her er løsningen jo indlysende.
Horns Rev 3 er netop blevet indviet og kan producere strøm til 425.000 husstande. Det vil forstørre problemet med produktion af strøm i så store mængder, at vi er nødt til at forære strøm til vore tyske naboer i vindrige perioder. Så lad os dog bruge den overskydende strøm til at lave fjernvarmevand med, for eksempel på Fanø og andre øer.
Der er kun en forhindring. Politikernes ulyst til at lave om på afgiftssystemet. Dansk energipolitik handler næsten mere om at få kroner i statskassen end at skabe grønne løsninger.
Hvem tager den bold? Prik til din politiker!

Relaterede artikler

Top