Strandgallerister fortolker andre

Ingvard Bjørn

Ingvard Bjørn kan ikke lade være med at more sig over kunstneren, der smuttede med de penge, han havde lån til sit værk på Kunsten i Aalborg. Nu har han fortolket værket, en såkaldt parafrase.

De 12 medlemmer af Fanø Strand-galleri vil fra lørdag den 7. maj med udstillingen Parafraser fortolke kendte kunstneres værker

Hent artiklen som PDF her

STRANDKUNST – Kender man ikke allerede Fanø Strandgalleri skråt overfor supermarkedet i Rindby, så er der fra lørdag den 7. maj en god grund til at gøre noget ved det. For fra den dato klokken 14 kan man komme til fernisering og se særudstillingen Parafraser.
Det er en nyskabelse. De 12 medlemmer af foreningen bag galleriet vil alle udstille et værk, der fortolker en kendt kunstners værk. To udstiller skulpturer, og 10 udstiller billeder.
Vi er taget på besøg hos formand Ingvard Bjørn i Nordby for at se, hvad han er klar med på udstillingen. Ved redaktionens slutning er udstillingen nemlig ikke klar.
Det er et lærred med pengesedler på. De er limet godt fast, og de er værdiløse. De pengesedler, der er hele – for eksempel nogle græske af slagsen – er gamle, udgåede sedler. Og resten er ituklippede fotokopier af forskellige sedler. På værket kan man så se tallet 532.549. Og hvad dækker det så over?
”Det her er en parafrase over kunstneren Jesper Haanings berømte værk med de forsvundne pengesedler på museet Kunsten i Aalborg,” forklarer Ingvard Bjørn.
”Det er det beløb, som han lånte til sit værk, og de penge var forsvundet, da værket kom op at hænge,” forklarer han.
Beløbet skulle være en dansk lønmodtagers gennemsnitsløn plus en EU-gennemsnitsløn.
Kunstneren er i mellemtiden blevet anmeldt til politiet for tyveri, men man kan godt vælge at se det som en del af kunstværket, påpeger formanden.
”Han kommenterer på den usle aflønning, som de fleste kunstnere udsættes for. Og det er jo en interessant situation, vi har nu. Museet, der har fået en masse publicity på det, valgte at udstille værket uden at kunstneren har givet tilladelse til det. Han siger også, han ikke har fået betaling for det,” forklarer Ingvard Bjørn, der mener, at begge har fået noget ud af det.
Han tilføjer, at Jesper Haaning efterfølgende er blevet tildelt Franziska Clausens Medaljen for værket med de forsvundne penge. Fonden bag kunne godt lide ’take the money and run’-idéen.
Resten af sæsonen har Strandgalleriet mere og andet i støbeskeen. Der kommer tre gæstekunstnere – Jørgen Olmer, Iben Holm Kongsbak og Birte Clausen – og der vil blive afholdt tre workshops med publikum på forskellige torsdage. Den første ved sankthans handler om hekse, den anden i midten af juli hedder Alt i fisk, og den tredje i slutningen af juli hedder Sandart.
Desuden kommer TV2 på besøg for at lave et afsnit af serien Det koster Danmark, hvor to kendte personer skal gætte på prisen på en ravslibning i galleriet.
I september kan publikum vinde gavekort på at gætte et eventyr af Brødrene Grimm.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top