Sønderho-forfatterpar bag ny romantrilogi

Romantrilogien er resultatet af et tæt samarbejde, fortæller de to forfattere, Lise Ringhof og Erik Valeur.

Lise Ringhof og Erik Valeur har skrevet slægtsroman med drengen Erling Brink fra Sønderho som hovedperson

Hent hele artiklen som PDF her

LITTERATUR – Som hun sidder der, Birkerød-pigen Lise Ringhof, i en have bag et hyggeligt, stråtækt Sønderho-hus, forstår man, hvorfor hun smiler om kap med solen. Hun har fundet prinsen på den hvide hest, sin Erik, hun har det privilegium at bo det meste af sin tid i skønne Sønderho, og nu er hun også romanforfatter sammen med den Cavling-prisbelønnede journalist Erik, der bærer efternavnet Valeur.

Udkom 13. august
Torsdag den 13. august udkom første del af deres slægtsroman Det er de danske som flygter. Den handler om den kejtede og sammensatte figur Erling Brink, der er ni år, da romanen letter nytårsaften 1899 i Sønderho. Han er søn af en skibsfører, men han er mere boglig end søstærk, mister tidligt sin lillebror i en ulykke, han bebrejder sig selv for, får sig en hemmelig, vanskabt ven på fattighjemmet og bliver den første student fra det splinterny gymnasium i Esbjerg. Han står forrest i køen til eksamensbeviser på grund af sit efternavn. Han drager ud i verden, bliver læge i København og bosætter sig i Vejle, inden der sker noget dramatisk. Vil man vide mere, må man købe bogen.
Men hvorfor går bogen ikke en generation længere tilbage i tiden, så man får mere af Sønderhos historie med, vil den spørgelystne interviewer vide, mens vi får kaffe og druer i forfatterparrets hyggelige baghave.

Forfatterparret Lise Ringhof og Erik Valeur nyder at bo i Sønderho.

Forfatterparret Lise Ringhof og Erik Valeur nyder at bo i Sønderho.

Dels skyldes det, at der er skrevet utroligt meget om tiden lige efter nederlaget i 1864, forklarer Lise Ringhof.
Men det har også andre årsager:
”Det var en brydningstid, den moderne tid, hvor det er tid til opbrud. Og så er det et pænt rundt tal, 1900. Og det passer med, at vi vil lave en trilogi, der går op til vore dage,” fortæller Erik Valeur.

Alt er fiktivt
I deres arbejde har de talt meget med ’indfødte’ fra Sønderho, men de besluttede sig for, at den baggrundsviden, de fik, ikke skulle bruges til handlingen i bogen. Så alt er fiktivt, også alle personerne, Og her var hovedpersonen Erling Brink meget velovervejet.
Han skulle være fra det yderste hav, hvor man ikke kan komme længere ud, pointerer Erik.
”Vi ønskede en person, som rummer alt det, Danmark rummer: Ængstelighed, at være lidt anderledes, lidt sky, som ikke kan se det gode ved sig selv. Og som hen ad vejen får fordomme,” forklarer Lise.
De har lavet romanen sammen. De har fået ideer sammen, de har researchet sammen, og de er blevet enige om handlingen. Da Erik er et B-menneske, og Lise er at A-menneske, så starter hun om morgenen med at læse, hvad han har skrevet.
”Jeg står tidligt op, og så skriver jeg scener og skitser, som Erik så skriver videre på,” forklarer hun.
”Og når jeg er færdig, passerer jeg det over til Lise, der læser korrektur og kommer med kommentarer,” tilføjer Erik, der landede i Sønderho efter egen vilje, men ved lidt af en tilfældighed.
”Jeg boede i en landsby på Djursland, og da jeg så blev skilt, ringede jeg til Tom Heinemann i Sønderho og sagde, at jeg havde brug for noget at bo i, og at det godt måtte være i Sønderho. Så var jeg så heldig, at familien Kampmann ville udleje dette hus til mig,” fortæller han.
I forbindelse med et bogprojekt på Politikens Forlag mødte han så Lise, inviterede hende til Sønderho, og så var hun solgt og ville ikke hjem til andelslejligheden i København igen!

Blå bog Lise Ringhof og Erik Valeur


Lise Ringhofs forældre stiftede forlaget Lindhardt og Ringhof, hvor hun da også efter endt boghandlerlære startede sin karriere i forlagsbranchen. Hun blev på forlaget, efter at Lindhardt og Ringhof var blevet solgt til Bonniers, men hun sluttede sin forlagskarriere som salgs- og marketingchef på Politikens Forlag i 2017. Nu er hun medforfatter på den ny romantrilogi med udspring i Sønderho.

Erik Valeur er uddannet journalist, har fået Cavling-prisen to gange plus flere andre priser for sit arbejde i pressen. Han sprang ud som romanforfatter i 2011 med Det syvende barn.
I 2015 udgav han Logbog fra et skibsforlis.
Han har modtaget adskillige litteraturpriser gennem årene, blandt andet Debutantprisen og den nordiske Glasnøglen. Han bor i et lejet hus i Sønderho.

Om romanen

Titel: Det er de danske som flygter.
Forfattere: Lise Ringhof og Erik Valeur.
528 sider, 299,95 kr. Indbundet.
Som lydbog og som e-bog: 169,95 kr.
Udgivelsesdato:
13. august 2020.
Første del af en trilogi.
De to næste, Det er de oprørske der svigter og Det er de unge som forsvinder, følger i 2021 og 2022.
Roman nummer to er skrevet halvt færdig.

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top