Eva Louise har skabt 40 nye værker til Blå

Eva Louise Buus foran sine eminente og spændende værker i oxideret metal.

Kunstneren Eva Louise Buus har tilbragt alle sine somre i Sønderho og det ses i udstillingen Blå på Fanø Kunstmuseum

Hent artiklen som PDF her

KUNST – En ny særudstilling har set dagens lys på Fanø Kunstmuseum i Sønderho. Den hedder Blå – fordi havet, himlen, køkkenfliserne og mange blomster er så blå på Fanø.
Kunstneren bag udstillingen er Eva Louise Buus. Hendes slægt kan spores tilbage til 1600-tallets Sønderho, hendes far bor her, og hun har tilbragt alle sine somre på Fanø.
Hun har endda udstillet her i 2014 med sine Carl Johan Forsberg-fortolkninger. Så hun er på hjemmebane, selv om hun er opvokset i København og nu bor i Helsingør.
Det ser man i værkerne. Der er fugle i flugt og flora på væggene. Det er Fanøs unikke natur der er udgangspunktet for Eva Louise Buus’ spændende, dragende og sanselige udstilling.
Til udstillingen har Eva Louise Buus skabt ikke færre end 40 nye værker.
Hun har arbejdet med både metal, stentøj og keramik.

Nogle af værkerne i keramik.

Nogle af værkerne i keramik.

”Jeg syntes også, jeg havde haft lidt travlt, og da jeg skulle pakke alle værkerne kunne jeg jo også se det, fordi der var så meget,” siger hun med et bredt smil, mens hun tager en pause i ophængningen i den lyseblå sal for at tale med Deres udsendte.
Vi ser først på hendes ’malerier’, der slet ikke er malerier. Hun bruger plader af kobber, messing og jern og slet ingen maling.
”Jeg klæber noget meget tætsiddende plastik på pladen, så skærer jeg nogle figurer og hælder forskellige syrer i. Så oxiderer de af sig selv og skaber alle mulige iboende farver over en eller flere dage,” fortæller hun.
Til sidst stopper hun processen og giver værkerne lak. Det er en organisk og næsten magisk proces, som hun bruger til at skabe sine blågrønne metalmalerier af blomster og planter, fornemmer man.

Uventede resultater
”Det er ikke altid, det giver de resultater og farver, jeg regner med, men det er spændene,” forklarer hun og viser eksempler på forskellige oxideringer på værkerne. De skal ses.

Stentøjsfadene er bemalet direkte med glasurmaling.
På væghængte stentøjsfade, dekoreret med fugle, lader hun fuglene flyve, som en broget fugleskare i flugt.
”Det er også en lidt speciel proces. Jeg maler direkte med glasur på stentøj og så i ovnen,” fortæller hun.
Klassiske keramikvaser i bløde former har hun også med, og på dem ses hyben, havtorn og mosebølle vokse frem.
”Eva Louise Buus har dækket gulvet med et fint lag sand, som en kærlig hilsen til både stranden og til den gamle tradition, man havde i de gamle huse, og som stadig kan opleves i Hannes hus i Sønderho,” fortæller museumsformand Birgit Knudsen.
Eva Louise Buus, født 1979, er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis billedkunstskoler i 2003 og har siden udstillet i ind- og udland.
Sideløbende med metalværkerne arbejder Buus også med keramik. Siden et længevarende kunstnerisk ophold hos Royal Copenhagen har hun været meget optaget af arbejdet med især glasur til blandt andet udsmykning af vaser og fade.
”Det er med stor glæde at Fanø Kunstmuseum kan byde velkommen til udstillingen Blå med billedkunstneren Eva Louise Buus,” slutter Birgit Knudsen.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top