Dengang der var badehotel i de fattiges paradis

Allerede for 86 år siden fik Rindby Strand sit første toetagers hotel, som eksisterede i 16 år

Hent hele artiklen som PDF her
Holen Sie die Geschichte auf deutsch hier

HISTORIE – Det hotel, som et konsortium af lokale erhvervsdrivende har planer om at opføre ved Rindby Strand, bliver ikke det første hotel i området. Blot få hundrede meter vest for det sted, hvor de vil bygge, lå Rindby Badehotel fra 1935 til 1951. I lørdags, den 26. juni, var det nøjagtig 70 år siden, hotellet brændte ned til grunden.
På hjørnet af Kirkevejen og Slunden drev mælkehandler Georg Ankersen Krabbenhøft fra Esbjerg i 1930’erne en sommerrestaurant. Men i 1935 besluttede han at omdanne restauranten til hotel. Den eksisterende bygning blev derfor udvidet betydeligt og først og fremmest forhøjet med en etage, så det endte med at blive et toetagers hotel. Der blev indrettet værelser til 22 liggende gæster, og restaurationslokalerne blev udvidet og ombygget til spisesal. Bygningen opførtes i træ og var tegnet af arkitekt Harald Peters fra Esbjerg, skriver hjemmesiden mitfanoe.dk. Den nybagte hotelejer annoncerede således med, hvad hotellet kunne tilbyde gæsterne: ”Fri Badestrand for alle – Vestkystens fineste Sand og reneste Vand! Tennisbane til behagelig Afbenyttelse! Musik hver Tirsdag og Lørdag – aabent til Kl. 24. G. Krabbenhøft.”

De første sommerhuse

De første sommerhuse blev bygget af borgere fra Esbjerg.

De første sommerhuse blev bygget af borgere fra Esbjerg. Foto: mitfanoe.dk.

Allerede i slutningen af 1920’erne var fortrinsvis folk fra Esbjerg begyndt at bygge sommerhuse i klitområdet ude vestpå. Det fik tilnavnet ’De fattiges paradis’ i modsætning til Fanø Bad, hvor overklassen holdt til. Men udviklingen i det mere folkelige område tog for alvor fart i 1930’erne. I 1933 var der omkring 50 huse, men allerede seks år senere, i 1939 var kolonien vokset til et lille samfund med 250 sommerhuse, tre købmænd, en grønthandel, en mælkehandel, et bageriudsalg, en rutebilstation, en campingplads og så det nye badehotel.
Men da Anden Verdenskrig brød ud et år senere, gik turismen på Fanø i stå. Først efter krigen begyndte turisterne at vende tilbage. Og Rindby Strands ry bredte sig nu ud over landet. Også de landsdækkende medier fik øje på badestedet. I 1950 rejste journalist Knud Bidstrup fra dagbladet Information til Fanø, hvorfra han skrev reportagen Republikken Fanø Vesterhavsbad.

De fattiges paradis

Rindby Badehotel var med sine to etager den ubetinget største bygning i sommerhusområdet. Foto: mitfanoe.dk.

Rindby Badehotel var med sine to etager den ubetinget største bygning i sommerhusområdet. Foto: mitfanoe.dk.

Han tog også til Rindby, som han berettede følgende om: ”Ved Rindby strand lidt syd for Vesterhavsbadet er der i de senere år opstået en ny badeby. ”De fattiges paradis” kaldes den spøgefuldt. Alt er jo relativt, og set på baggrund af badets mondænitet er Rindby måske nok fattig, men ellers er det såmænd en net lille badeby, hvor esbjergenserne har bygget sig sommerhuse, der svarer til et jævnt hartkorn. Rindby har også et badehotel, som den rødskæggede afholdsagitator Olaf Gynt nys priste i et stort annoncedigt, hvori der også forekom en linje om vin fra en ”vellagret kælder”. Ja, hvad skal man ikke høre. Nu har Gynt gennem år lovsunget æblemosten på bajerens bekostning, og det er ikke længe siden, han hyldede Larsen-Ledet (kendt afholdsmand red.) som sin medkæmper. Men for 100 kr. og kosten i otte dage kan man naturligvis gøre en hel del.”
Rindby Badehotel lokkede i slutningen af 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne blandt andet gæsterne til med sin beliggenhed tæt ved stranden, solrige værelser, sit førsteklasses køkken, hyggelige restaurant og rimelige priser.

Hotel brændte ned
Men natten mellem den 26. og 27. juni 1951, kun 16 år efter opførelsen, var det slut. Da nedbrændte Rindby Badehotel til grunden. Alt indbo blev fortæret af ilden. Den daværende ejer, direktør L. Vindeløv fra Esbjerg regnede med et driftstab på 30.000 kr. Han var netop ved at lægge sidste hånd på en Fanø-stue, som i sæsonen skulle have været hotellets turistattraktion. Til stuen havde han ugen forinden netop hentet en samling kostbare malerier, som også blev flammernes bytte. Undersøgelser viste, at det efter al sandsynlighed var en kortslutning, der startede branden, skriver mitfanoe.dk.

Tekst: Keld Nissen

Relaterede artikler

Top