Invitation til topmøde

Kåveren i silhuet ved solnedgang. En enkelt spurvehøg gav opvisning.

Med overskriften Vær med til at opleve trækfuglene over Fanø inviterede Fanø Fuglestation til topmøde på Høneklitten ved Sønderho

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

VADEHAVETS FUGLE – Arrangementet var en del af et større europæisk program, der hedder Euro Birdwatch. Vi mødtes den 5. oktober klokken 7.30, fordi det er lige her i oktober, at det store fugletræk over Sønderho kulminerer på Fanøs sydspids.
Trækfuglene, hvoraf nogle kommer fra danske ynglepladser, mens andre fra nordlige breddegrader, koncentreres på vej mod vinterkvartererne på landtanger, der vender mod syd. Omvendt om foråret.
Ud fra viden om vejr, tidspunktet og meget anden viden tegnede dagen godt, og dagene forinden havde budt på godt træk med op til 50.000 trækkende fugle i den eftertragtede østenvind, der bringer det danske efterårstræk til det vestjyske….

Ikke et prangende antal

Ornitoligisk topmøde Fanø Fuglestation i Sønderho 2024. Foto: Søren Brinch

’Topmødet’ blev en ren opvisning i avanceret fotoudstyr.

Antallet af trækkende fugle blev imidlertid ikke prangende, men udsigten og stemningen blev til gengæld. Der var simpelthen tømt af i baglandet, men mange af de fugle, der kom, trak forbi med den smukke A Kåver som ikonisk baggrund og et altid vigtigt pejlemærke, når fuglenes retning skal formidles til de nysgerrige medobservatører. Det giver lige fugletrækket en ekstra dimension, når de vinkler det sømærke, der har ledt vores tidligere maritime slægter ind fra det åbne hav til Sønderho og Nordbys havne.

En ’dramaqueen’ optrådte
Nogle få tusinde bogfinker og hundrede grønsiskner og den smukke ’dramaqueen’, bjergvipstjerten, underholdt os med fem styks i den altid dramatiske flugt med dybe dyk lige over hovedet på os. Havørne, gråsæler og spættede sæler kunne nydes rastende på Langejord mod sydvest, hvor også enkelte bram- og knortegæs sås trække ind i Vadehavet fra Nordsøen.

Evig kilde til beundring

Smilene var brede trods det ikke prangende antal fugle. Foto: Søren Binch, Fanø Posten

Smilene var brede trods det ikke prangende antal fugle.

Med de få fugle på topmødet blev der til gengæld rig mulighed for at fortælle om fuglenes biologi, økologi og trækadfærd, der stadigvæk er en evig kilde til beundring og undren. Hvis du vil vide og opleve mere så følg os på Fanø Fuglestation på https://facebook.com/groups/224889424358221.

Tekst og foto: Søren Brinch

 

 

 

 

Relaterede artikler

Top