Vinhøst på ’Chateau de Fanø’

Hele artiklen i PDF-format

VINAVL – Det er lidt overraskende, at vi på Fanø har en vinbonde – Frank Schmidt i Rindby – som i 2014 skabte den fjerdebedste rødvin produceret i Danmark på 90 pct. Rondo og 10 pct. Cabernet Cortis druer. Vinen har en nuanceret bouquet, er blød og rund og smager ganske vidunderligt.

”Det kan man ikke sige om alle mine vine,” erkender Frank Schmidt, der er vinbonde på eget ’chateau’ i Rindby.

”Årgang 2015 blev noget sprøjt. Det vil altså sige som rødvin næsten udrikkelig, men ’lavet om’ til sherry, så er den fantastisk,” fortæller Frank Schmidt.

Det kan bekræftes efter et par smagsprøver!

Vinhøsten, der i år fandt sted lørdag den 1. oktober, er i sig selv en oplevelse for venner af huset og turister, der gerne vil give en hånd med plukning, sortering og presning af druerne.

Eftermiddagen startede med Frank Schmidts velkomst og en smagsprøve af sidste års høst, der som nævnt ovenfor ikke var en fornøjelse. De henved 30 fremmødte fik instruktion i, hvilke drueklaser der skulle plukkes, og hvilke der havde ligget på jorden eller på anden vis var uegnede.

Dagens overraskelse var ’østers ad libitum’ tilberedt af Fanø Oyster King, der på morgenens østerstur havde samlet spandevis af østers. Mange fik smagt vadehavets delikatesse for første gang.

Vinklase 1Frank Schmidt driver vingården på ren hobbybasis og er selvlært som vinbonde. Det hindrer ham dog ikke i dyrke vinstokkene og behandle de ædle druer professionelt. For nærværende er det kun røde vine, men der er fremskredne planer om også at plante druer til hvidvin.

Den 1. oktober var sukkerindholdet i druerne perfekt, og de frivillige blev indkaldt via Facebook. 2016 havde været et godt år for druerne med vekslende regn og varme, og de høje varmegrader i september var ingen skade til.

Nu kunne plukningen begynde, men: Der var et stort men, som også viste sig at give en betydelig mindre mængde saft end de forventede 400 liter.

Det varme vejr havde nemlig også betydet, at bier og hvepse var meget mere aktive end normalt. Frank Schmidt havde den opfattelse, at alle Fanøs bier og hvepse de sidste uger havde valgt at besøge vingården og mæske sig i hans druesaft. De gennembryder drueskallen og nyder sukkerindholdet, men det betyder Plukkere 3desværre også, at druerne ikke længere er egnet til vinproduktion.
Det gjorde dog ikke dagen mindre vellykket for vinplukkerne. Efter de mange hyggelige timer blandt vinstokkene inviterede slotsherren til gilde i laden som afslutning på årets vinhøst. Den helstegte pattegris havde simret lystigt over gløderne i otte timer. Og den tilhørende vin var naturligvis årgang 2014.

 

Top