Sommerhustilflytter bag ny højskole

Mads Thybo Hansen, der sammen med sin hustru, Anne-Kirstine Geertsen, bor i deres sommerhus i Rindby, viser både Fanøs kultur og natur frem for sine højskoleelever.

Mads Thybo Hansen tilfører liv til Fanø uden for sæsonen, hvor han holder kurser på Fanø Højskole

Udenfor sæsonen kan der være stille på Fanø, men det har Mads Thybo Hansen gjort noget ved.
Han tilfører liv til Fanø uden for sæsonen, hvor han holder kurser på FanøHøjskole. Den etablerede han, da han og hustruen, Anne-Kirstine Geertsen, for tre år siden flyttede fast ind i deres sommerhus i Rindby.
Fire-fem gange om året vil der dukke en højskole op på Fanø, hvor kursisterne i fire-fem dage hører om og oplever øen i et traditionelt højskolemiljø med ture, god mad, samvær, sang og musik.

Drives fra skrivebord

Knud Thyboe Hansen driver højskolen fra sit skrivebord.

Knud Thyboe Hansen driver højskolen fra sit skrivebord.

Stifter og leder af FanøHøjskole, Mads Thybo Hansen, driver højskolen fra et skrivebord med en computer og en printer i et hjørne af stuen i sit og hustruen, Anne-Kirstine Geertsens, sommerhus i Rindby, hvor de nu har boet fast hele året siden 2016.
”Vi er en højskole uden bygninger,” siger Mads Thybo Hansen.

Lejer sig ind
Når FanøHøjskole holder kurser, lejer de sig ind hos Fanø Night & Stay i den tidligere søfartsskole ude til nord. Senest deltog knap 50 kursister i begyndelsen af maj i kurset Besat af Besættelsen, hvor de blandt andet hørte om Fanø som en del af Atlantvolden, besøgte bunkermuseet Tirpitz i Blåvand og lyttede til foredrag om Danmark og Fanø under Anden Verdenskrig. Mads Thybo Hansen arrangerer kurserne i samarbejde med foredragsholder og tidligere højskolemand Niels Ole Frederiksen fra Middelfart, som han også kalder sin mentor.
Ideen til højskolen opstod, da Mads Thybo Hansen og Anne-Kirstine Geertsen for tre år siden flyttede fra Erritsø ved Fredericia til sommerhuset i Rindby, som de købte for 12 år siden.
”Jeg havde længe tænkt over, hvad jeg ville bruge den tredje alder til. Og vi havde allerede haft lidt småkurser og et par foredrag hjemme i garagen i Erritsø. Da vi så flyttede herover og fik besøg af venner fra østkysten, cyklede vi rundt, så de kunne se Fanø, der har meget at byde på,” siger han.
Mads Thybo Hansen er 67 år og tidligere journalist på Fredericia Dagblad gennem 28 år, men han har også en læreruddannelse. Anne-Kirstine Geertsen på 63 år har tidligere arbejdet som it-projektleder i Bankdata og er nu gået på efterløn.
Det første kursus var en såkaldt PopUp-højskole for bedsteforældre med børnebørn i 2016. På det tre dage lange kursus kom deltagerne rundt til skov og strand på cykel og ladcykel. På Pop­Up-højskolerne bor bedsteforældrene og børnebørnene ikke på Fanø Night & Stay, men i ferielejligheder og sommerhuse.
Kurset blev så stor en succes, at det kan holdes for fjerde gang den første uge i juli i år.

Både kultur og natur
På de øvrige kurser, der holdes uden for højsæsonen i juli og august, kommer deltagerne også fortrinsvis rundt på øen på cykel.
I februar hed et kursus ligefrem Fanø på hjul, hvor kursisterne på tre dage cyklede i alt 80 kilometer i strålende solskin.
”Vi vil gerne vise både kultur og natur og lægge lidt motion ind, så derfor cykler vi. Og Fanø er så lille, at det sagtens kan lade sig gøre. Vi vil gerne lidt væk fra hovedstrøget, så vi har både været i naturområderne mod nord, på Halen midt på øen og Hønen mod syd,” siger Mads.

Tekst og foto: Keld Nissen

 

 

Relaterede artikler

Top