På sporet af vildt i nød

Mico og Henrik Skovgaard efter endt træning på Halen.

SCHWEISSHUND – På Fanø er det Kleiner Münsterländeren Mico og hans fører Henrik Skovgaard, der har til opgave at finde anskudt, skambidt eller påkørt vildt.

Parret er siden oktober 2014 blevet kaldt ud 55 gange på Fanø for at finde og aflive vildt, der enten er skambidt af en løs hund, påkørt eller anskudt under jagt.

Blandt de bedste

Det stod dog ikke i jagtbogen, at Mico og Henrik skulle blive blandt de bedste i Danmark til at følge sporet fra et såret dyr. Finde og som oftest aflive det på grund af dets skader.

”Vi gik til mange konkurrencer med Mico i rollen som jagthund. Men vi vandt sjældent, for ved pointlighed er det altid den yngste hund, der kåres,” fortæller Henrik Skov­gaard.

Tilfældighed

”Ved en tilfældighed tog jeg Mico – uden træning – med til en schweiss-test, og han gik bare lige på sporet. Han imponerede alle.”

Henrik Skovgaard blev fra flere sider opfordret til at arbejde med Mico, så den kunne blive autoriserede schweisshund.

Den opfordring tog Henrik Skovgaard imod, og de to kan roligt prale af deres karriere og deres resultater. Ejeren fortæller, at det er lidt sent at starte træningen til scheweisshund med en femårig tidligere jagthund, men på mindre end to år og efter tre hårde prøver blev Mico og Henrik Skovgaard optaget i ’schweiss-registreret’ i oktober 2014.

”Det er gratis at rekvirere en schweisshund. Hvis du påkører et stykke vildt, så ring 1812, oplys hvor det er sket og i hvilken retning, vildtet tog flugten. Hvis ikke du kan afvente hundens ankomst, så afmærk stedet med noget ’unaturligt’ – for eksempel en serviet på en gren,” anviser Henrik Skovgaard.

Ingen hindring

”Det bedste er, hvis jeg kan tale med vedkommende på stedet. Det næstbedste, at jeg kan ringe og få flere detaljer. Jo mere jeg ved om hændelsen og de mulige skader på dyret, jo større er chancen for, at Mico finder det hurtigt.”

Mico og Henrik Skovgaard er et specielt par. Med til historien hører, at Henrik Skovgaard er handicappet som følge af en hjerneblødning i en meget tidlig alder. Det er dog ingen hindring for parrets målrettede arbejde med at finde vildtet.

DSC_3373Mico har fundet ‘vildtet’ for enden af træningssporet.

Mico adlyder blindt Henrik Skovgaards kommandoer. Er Mico lidt for ivrig eller lidt for hurtig, lyder det sagte ’stå’. Så venter Mico på sin fører, der trods sit handicap klarer de mange fysiske udfordringer, som skoven byder på.

”Både Mico og jeg kan godt være trætte efter en lang eftersøgning, men vi ved, vi har gjort et godt stykke arbejde, når vildtet er fundet og aflivet,” siger Henrik Skovgaard.

Mico er udstyret med en 10 meter lang line og GPS sender. Linen er sammen med kommandoerne kontakten mellem hund og fører, når der arbejdes.

Leverpostej

”Linen finder vildtet, og GPS’en finder hunden,” smiler Henrik Skovgaard.

Hans vigtigste værktøj foruden stemmen er Micos ’madpakke’ – det er en dåse leverpostej, som er Micos findeløn, når vildtet er fundet og aflivet.

Træningsturen på Halen og interviewet afsluttes med en bøn til hundeejerne fra Henrik Skovgaard:

”Hold nu hundene i snor,” påpeger han.

”Her i maj måtte jeg eftersøge et rålam i et af sommerhusområderne. Det var blevet skambidt af en større hund,” fortæller Henrik Skovgaard.

”Men skulle det ske, eller påkører du et stykke vildt, så ring 1812 – både jeg og Mico har tavshedspligt – og det er gratis at bruge os,” understreger Henrik Skovgaard.

Fakta

Schweisshunde tjenesten – 1812

Der er pr. 1. august registreret 189 schweisshunde i Danmark.

Mico og ejeren Henrik Skovgaard er de eneste på Fanø.

I jagtsæsonen 2014/2015 blev der gennemført 12.741 eftersøgning af anskudt vildt.

I 2014/2015 blev der eftersøgt 5.838 stykker påkørt vildt.

Dyrenes Vagtcentral – som den 17. august kan fejre fem års fødselsdag – kan kontaktes på telefon 1812, hvis du påkører et stykke vildt. Det er gratis at få hjælp til dyret.

Top