Kirsten fandt Fanøs oldtid

Kirsten Frederiksen med sin fantastiske samling af potteskår. Foto: Finn Arne Hansen.

Den historie­interesserede arkitekt Kirsten Frederiksen i Nordby var den, der opdagede Fanøs tidligste beboelse

Hent artiklen som PDF her

HISTORIE – I april 2019 tikkede der en nyhed ind fra Sydvestjyske Museer til landets medier om en stor opdagelse: Fanø var beboet allerede i oldtiden. Det viste gamle potteskår fra en skrænt på nordspidsen af Halen. I snart tre år har den historieinteresserede arkitekt Kirtsen Frederiksen fra Nordby gemt på den hemmelighed, at hun var finderen. Men nu skal det frem, mener hun. Og det er der en grund til:
”Fanø har ikke et museum for fortidshistorie, hvor potteskårene naturligt kunne placeres, så Fanøs tidlige historie og dermed potteskårene er for tiden lidt ’hjemløse’. Sydvestjyske Museer har i 2019 fået mine først fundne potteskår, der i dag ligger i et depot i Ribe, og der er vist ikke mange på Fanø, der har hørt noget særligt om fundet. Museet vil også gerne have og registrere resten af potteskårene, men jeg er bange for at de også bare kommer til at ligge og samle støv i en skuffe uden for Fanø. Allerhelst ville jeg, at fundene bliver formidlet på Fanø, idet de repræsenterer de første påviste bosatte fannikker. Det ville efter min mening være ideelt med en udstillingsmontre med de bedste potteskår, fotos af fundstederne og en forklarende tekst på rådhuset ved siden af Fanøs ’dåbsattest, fra 1741,” lyder hendes ønske.
Vi er på besøg hos Kirsten, der i mange år arbejdede i Esbjerg Kommunes byplanafdeling. Her var hun blandt andet med til at få gang i en udvikling, så de historicistiske ejendomme i byen fik deres pragt tilbage.

Bunker af potteskår
På spisebordet ligger bunker af potteskår, der ikke er danefæ. Hun mener selv, de er fra omkring år 0, plus minus cirka 500 år.
”Jeg har besøgt Hjørring Museum, og de har en stor samling urner og potter fra den periode. Og jeg kan se tydelige ligheder,” påpeger hun.
Hun har selv boet på Fanø siden 1977, men interessen før øen og den historie går længere tilbage. Hendes far fik opført et sommerhus i 1962 på Halen, så her har hun tilbragt mange, mange timer. Og her gjorde hun det store fund – på stranden ved nordspidsen, fra et lag i en skrænt, der er under erosion.
”Efter at have erfaret, at den ældste del af Fanø er fundet på Halen, og at nogle af disse gamle lag lå over havniveau har jeg siden 2019 afsøgt spidsen af Halen og har her fundet et stort antal potteskår. Potteskårene er af Sydvestjyske Museer dateret til Ældre Jernalder, nærmere betegnet før-Romersk til tidlig Romersk Jernalder, altså for omtrent 2.000 år siden. Et enkelt af de afleverede potteskår har museet dateret til år -500.”
”Jeg fandt i april 2019 mange potteskår på selve strandfladen, som blev afleveret til Sydvestjyske Museer. Senere har jeg ikke gjort fund det samme sted – eller ved skrænterne eller umiddelbart under disse, måske fordi de her ville drukne i en masse nyt nedskredet sand, og derfor kunne være svære at finde. Alle løsfund fra senere end april 2019 er gjort i havstokken på kysten, der også eroderes kraftigt i disse år. Som noget nyt er der fundet begravede store skår og bunker af skår på en linje langs kysten. Der er i alt gjort begravede fund seks forskellige steder, med cirka to meters afstand i 2019 og en stor mængde løsfund i 2019, 2010 og 2021.”
”De begravede in situ fund findes ofte som flere potteskår sammen, og indimellem som store pakninger. Nogle af skårene hører tydeligvis sammen, mens andre er et sammensurium fra flere potter. Nogle af potteskårene er store og velbevarede som det på billedet til venstre herunder. Det stammer fra en potte med en stor ombukket rand foroven og med et øre på siden, som minder om næsten jævnaldrende potter fundet rundt omkring i Danmark.”

“Der er fundet en del forskellige typer randskår og forskellige keramiktyper. Der er mindst tale om skår fra 20 forskellige potter eller urner af meget forskellig størrelse, de største med en diameter på op mod en 30-40cm. Andre kar er noget mindre, og andre meget små i størrelse, nærmest som drikkekrus. Om der er tale om husholdningskar eller urner til begravelse må fagfolk undersøge, når de engang modtager hele den del af potteskårssamlingen, der ikke udstilles på Fanø. Mange af karrene er sodsværtede udenpå, sikkert efter at have stået over ildstedet,” slutter hun.

Læs om fundet i Kirsten Frederiksen egen ‘afhandling’ her (PDF)

Tekst : Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top